Vak: EBP in de praktijk credits: 6

Vakcode
HVVB19EBPPLP1
Naam
EBP in de praktijk
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
6
Taal
Nederlands
Coördinator
M. Palsma
Werkvormen
  • Opdracht
  • Stage, werk
Toetsen
  • EBP in de praktijk - Stage

Leeruitkomsten

De student:
  • is in staat een antwoord te geven op een, middels literatuuronderzoek te beantwoorden, passend vraagstuk over midden-complexe zorgverlening op de praktijkleerplaats (LPS: 2.2.6, 4.1.4, 4.2.4, 4.2.5);
  • De student laat zien de verworven kennis toepasbaar te kunnen maken voor de praktijkleerplaats en zet hierbij passende communicatie in (LPS: 4.3.12, 4.3.13).

Inhoud

Bij deze praktijkopdracht Evidence Based Practice in de praktijk verdiep je je in de zorgverlening en hoe EBP daarin een plaats heeft/krijgt. Op basis van zorgsituaties uit de eigen praktijkleerplek pas je tevens zelf de basisstappen van EBP methodiek toe.
 
Deze opdracht bouwt voort op dat wat je in jaar 1 hebt geleerd, maar nu dan met casuïstiek uit de praktijk als startpunt voor het formuleren van een vraag die middels literatuurstudie te beantwoorden is. De basisstappen van de EBP methodiek toepassend, formuleer je op basis van het literatuuronderzoek een passend advies richting jouw afdeling; dit d.m.v. een posterpresentatie. Tijdens het ondersteunend onderwijs kun je tussenproducten mogelijk presenteren voor feedback en het bespreken van de voortgang. Je levert uiteindelijk een schriftelijk product in, dat een weergave is van de literatuurstudie en de overwegingen die jij hebt gemaakt om zowel het advies als de vormgeving van de presentatie aan te laten sluiten bij de praktijkleerplaats. De docentbegeleider beoordeelt de uitwerking en uitvoering van de praktijkopdracht. De werkbegeleider levert een bijdrage aan deze beoordeling door inhoudelijk input aan te leveren in de vorm van waarderingsformulieren. 
 
Reflectie op de leeruitkomsten van deze praktijkopdracht (en wat ermee te doen voor het vervolg) lever je schriftelijk in na verkregen feedback op toetsing. Daaruit voortvloeiende ontwikkelpunten zouden door jou meegenomen kunnen worden tijdens het vervolg van de stage en kan input leveren voor bijvoorbeeld de invulling van de leerlijn CPO (Continue Professionele Onwtikkeling). Aangeboden intervisie momenten in het ondersteunend onderwijs kunnen hierin tevens helpend zijn. 
 
Deze praktijkopdracht wordt getoetst na de eerste praktijkopdracht Verpleegkundige proces in de praktijk. Het moment van inleveren van de uitwerking van deze praktijkopdracht bepaal je vervolgens zelf, al dan niet rekening houdend met het gebruik willen maken van een herkansingsgelegenheid in week 17 en de maximale 15 werkdagen nakijktijd van een docentbegeleider. 
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Verpleegkunde