Vak: Module analyseren en verbeteren van zorg credits: 30

Vakcode
HVVB20MAVZ
Naam
Module analyseren en verbeteren van zorg
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
30
Taal
Nederlands
Coördinator
I.C. van der Meulen
Werkvormen
  • Afstudeeropdracht
  • Individueel
  • Onderwijs
  • Werkcollege
  • Zelfstudie
Toetsen
  • Kritisch dialoog - Mondeling
  • Onderzoeksrapportage - Professioneel handelen
  • Onderzoeksvoorstel - Professioneel product

Leeruitkomsten

- De beginnende beroepsbeoefenaar ontwerpt methodisch, vanuit een vraagstuk uit de beroepspraktijk, een onderbouwd en consistent onderzoek dat gebaseerd is op een probleemanalyse.     

- De beginnende beroepsbeoefenaar voert het onderzoek uit, rapporteert en formuleert aanbevelingen die gebaseerd zijn op een kritische beschouwing van de onderzoeksresultaten en deelt de nieuwe inzichten op een passende wijze zodat de kwaliteit van zorg wordt verbeterd.   
    
- De beginnende beroepsbeoefenaar maakt, afhankelijk van het type onderzoek, een plan of doet aanbevelingen voor de effectieve invoering van de verbetering, rekening houdend met relevante organisatie-aspecten. 

Competentie niveau C2016
afstudeerniveau 

Inhoud

Algemeen:
In de module Analyseren en Verbeteren van Zorg (AVZ) staat het uitvoeren van een praktijkgericht onderzoek centraal. De onderzoeksvragen komen onder andere uit het werkveld, een lectoraat of vanuit de Academie voor Verpleegkunde. Je werkt samen met een medestudent (een duo) aan het beantwoorden van één van de onderzoeksvragen. De begeleiding vindt plaats in leergemeenschappen van 6 duo’s die worden begeleid door twee docenten. In deze bijeenkomsten presenteer jij de voortgang van je onderzoek aan je medestudenten en ontvang je feedback van zowel je mede studenten als de docenten. Relevante kennis voor het schrijven van een onderzoeksvoorstel en het uitvoeren van je onderzoek verwerf je mede door de verplichte literatuur. Ter aanvulling worden er in de collegelijn digi-colleges, responsiecolleges en werkcolleges aangeboden. Meer informatie over de AVZ module en de beoordelingscriteria kun je vinden in de AVZ course op Blackboard.


Toets 1: Onderzoeksvoorstel
In de eerste zeven weken van het semester verdiep je je in het onderwerp, formuleer je een onderzoeksvraag en ontwerp je een onderzoeksplan waarmee je de onderzoeksvraag kunt beantwoorden. Het uitgewerkte plan beschrijf je samen met je medestudent in een onderzoeksvoorstel. Het onderzoek kan kwalitatief of kwantitatief van aard zijn of een systematische literatuurstudie betreffen. Toets 1 moet met een voldoende zijn beoordeeld om deel te kunnen nemen aan toets 2
 
Toets 2: Kritisch dialoog
Het kritisch dialoog over de gemaakte keuzes in het onderzoeksvoorstel is individueel en vindt plaats in het bijzijn van twee examinatoren. Tijdens het kritisch dialoog laat je zien dat je zowel inhoudelijk als methodologisch goed voorbereid bent op de uitvoer van het onderzoek.
Toets 2 moet voldoende zijn om deel te kunnen nemen aan toets 3.
 
Toets 3: Onderzoeksrapportage
In het tweede deel van het semester werk je samen met je medestudent aan de  dataverzameling en -analyse. Je onderzoeksresultaten schrijf je samen met een kritische beschouwing in de vorm van een discussie op in een onderzoeksrapportage. Ook formuleer je daarin een conclusie en stel je aanbevelingen op voor de opdrachtgever. Tot slot presenteer je  de onderzoeksresultaten aan de opdrachtgever en andere belangstellenden.


 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Verpleegkunde