Vak: Onderzoeksontwerp jaar 2 credits: 2

Vakcode
HVVB20OOP2
Naam
Onderzoeksontwerp jaar 2
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
2
Taal
Nederlands
Coördinator
A. Heis-Venema
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Onderzoeksontwerp jaar 2 - Presentatie

Leeruitkomsten

4.1 Onderzoekend vermogen
de student kan in zorgsituaties en bij zorg- en organisatievraagstukken een kritische en reflectieve (basis)houding tonen, kan het handelen verantwoorden vanuit (verschillende) kennisbronnen, kan een methodische aanpak met een gedegen probleemanalyse hanteren en kan de onderzoekscyclus gericht op het verbeteren.
4.1.1 kan elementaire methoden van praktijkgericht kwantitatief en kwalitatief onderzoek onderscheiden aansluitend bij onderzoek dat gericht is op de verbetering van de directe zorg van zorgvragers en of een doelgroep zorgvragers.
4.1.2 kan de onderzoekscyclus en methodisch handelen beschrijven.
4.1.4 kan een onderzoekscyclus uitvoeren met een rode draad van vraag naar antwoord.
4.1.6 kan kritische vragen formuleren en prioriteren bij casuïstiek van individuele zorgvragers en doelgroepen en bij zorg- en organisatievraagstukken op microniveau.
4.1.9 kan modellen, theorieën en onderzoeksresultaten van anderen toepassen.

Inhoud

In deze onderwijseenheid leren studenten middels werkcolleges en bijeenkomsten hoe de opbouw van een onderzoeksvoorstel eruit ziet. Deze onderwijseenheid is gebaseerd op eerdere lessen van jaar 1 en bereidt studenten voor op het onderzoek in jaar drie en vier.

De studenten kiezen een onderwerp uit de KBS 7, 8 of 9 en beschrijven, op methodische wijze, een onderbouwde inleiding en een onderzoeksmethode gericht op het verbeteren van de kwaliteit van de zorg. De student doet dit vanuit verpleegkundig  perspectief middels een op te leveren verslag.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Verpleegkunde