Vak: Beargumenteren van zorg (PLP1) credits: 6

Vakcode
HVVB21BVZPLP1
Naam
Beargumenteren van zorg (PLP1)
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
6
Taal
Nederlands
Coördinator
M. Palsma
Werkvormen
  • Opdracht
  • Stage, werk
Toetsen
  • Verpleegkundig proces in de praktijk - Stage

Leeruitkomsten

De student:
  • is in staat in een middencomplexe zorgsituatie de verschillende fasen van het verpleegkundig proces methodisch uit te voeren voor een persoon in zorg, met oog voor:
    • continuïteit;
    • regel-en wetgeving;
    • aanwezige samenwerkingspartners (professioneel/mantelzorg;
    • eigen professionele en persoonlijke grenzen;
    • passende ontwikkelingen (eHealth, ICT etc.);
    • wensen/behoeften van de persoon in zorg (LPS: 1.1.10, 1.1.9, 1.1.11, 1.1.12, 1.2.3, 1.2.5, 1.2.10, 1.2.6, 2.2.4, 2.2.5, 2.2.6, 3.3.3, 3.4.4, 3.4.7, 3.4.9); 
  • De student maakt onderscheid in gehanteerde verpleegkundige methodiek op de praktijkleerplaats t.o.v. geleerde methodiek (LPS: 4.1.14),
 
 

Inhoud

Bij deze module verdiep je je in hoe het verpleegkundig proces in de praktijk vormgegeven wordt. Je geeft invulling aan inventariseren, analyseren, plannen, uitvoer en evaluatie van de geleverde zorg en binnen de verpleegkundige methodiek wordt het klinisch redeneren geoefend. Deze opdracht bouwt voort op dat wat geleerd is in jaar 1, toen gekoppeld aan fictieve casuïstiek. Het accent ligt nu op het toepassen van het geleerde in de authentieke beroepssituatie. Koppel daar liefst ook jouw persoonlijke en professionele leerdoelen aan vast (denk aan competentiescan en CPO). 

Het verpleegkundig denken en handelen kan in de verschillende werkvelden op verschillende manieren methodisch vormgegeven zijn. Hier actief naar op zoek te gaan en te onderzoeken/bespreken is tevens een onderdeel van deze praktijkopdracht.

Het ondersteunend onderwijs kan een ondersteunende bijdrage leveren aan de uitwerking van deze module; op de stage zelf is de werkbegeleider diegene die jou begeleidt in zowel het maken van bijvoorbeeld een methodisch opgebouwd zorgplan, als ook diegene die jou begeleidt in de uitvoering en evaluatie van de geplande zorg. 

Voor de afronding en toetsing van deze module presenteer je in het bijzijn van docentbegeleider en werkbegeleider een casus van een zorgvrager, waarvoor jij op de praktijkleerplaats zorgvragen hebt geïnventariseerd, zorgbehoeften hebt vastgesteld, gepland, uitgevoerd en ook geëvalueerd. Jouw docentbegeleider en werkbegeleider kunnen op basis van het gepresenteerde aanvullende vragen stellen.  

Reflectie op de leeruitkomsten van deze module (en wat ermee te doen voor het vervolg) lever je schriftelijk in na verkregen feedback op de toets. Daaruit voortvloeiende ontwikkelpunten zouden door jou meegenomen kunnen worden tijdens het vervolg van de stage en kan input leveren voor bijvoorbeeld de invulling van de leerlijn CPO (Continue Professionele Ontwikkeling).  

Moment van toetsing is door jou in te vullen, maar wel i.o.m. docentbegeleider en werkbegeleider, aangezien beide aanwezig zijn bij de toetsing. Indien je gebruik wil maken van een herkansing dien je deze module wel eind stageweek 14 afgerond te hebben. Toetsing zou plaats kunnen vinden tijdens de tussenevaluatie (mocht je al zover zijn), aanvullend op een gepland individueel gesprek dan wel op een ander afgesproken moment. Tevens stem je in overleg met docent en werkbegeleider af of dit fysiek dan wel online plaats zal vinden. Een eventuele herkansing vindt plaats binnen de praktijkleerperiode (indien eind week 14 ingeleverd).

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Verpleegkunde