Vak: Werken aan gezondheid (PLP1) credits: 6

Vakcode
HVVB21WAGPLP1
Naam
Werken aan gezondheid (PLP1)
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
6
Taal
Nederlands
Coördinator
M. Palsma
Werkvormen
  • Opdracht
  • Stage, werk
Toetsen
  • Gezondheidsbevordering in de praktijk - Stage

Leeruitkomsten

De student:
  • laat zien voor een persoon in zorg (in midden-complexe context) een gezondheidskundige analyse te kunnen maken over een aanwezig dan wel dreigend gezondheidsprobleem (LPS: 1.3.5, 1.1.10, 5.1.1, 5.1.2, 5.1.3, 5.1.4, 5.1.5, 5.1.6, en 6.3.4);
  • laat zien passende doelen (gedrags-/veranderdoelen) te kunnen formuleren voor een persoon in zorg in een midden-complexe context ten behoeve van preventie van een dreigend gezondheidsprobleem, dan wel bevordering van een reeds aanwezig gezondheidsprobleem (LPS: 5.1.7, 5.1.8);
  • laat zien dat hij/zij voor gestelde doelen en gezondheidskundige interventie(s), als ook de in de uitvoer daarvan, methoden en theorieën te hebben geïdentificeerd en gebruikt waarvoor evidentie is aangetoond (LPS: 1.1.4, 1.1.5, 5.1.7, 5.1.8, 5.2.8);
  • laat zien de gezondheidskundige interventie(s) planmatig en aansluitend op de persoon in zorg uit te kunnen voeren, evalueren en waar nodig aan te passen in een midden-complexe context (LPS: 2.1.1, 2.1.2, 2.1.3, 2.1.8, 3.2.1, 3.2.3, 3.2.4, 3.2.5, 3.2.6, 4.5.1, 4.5.2, 5.2.4, 5.2.6, 5.2.8, 5.2.9, 5.2.10, 5.2.12).  

Inhoud

Deze praktijkopdracht richt zich met name op de rol van de Gezondheidsbevorderaar, te weten het herkennen van invloeden op gezondheid. Je ontwerpt op basis van een methodische analyse doelen en interventies en voert deze ook uit. Het gaat om het toepassen van methodieken gericht op preventie en gezondheidsbevordering, afgestemd op de relevantie van de eigen praktijkleersituatie. 
 
Je maakt gebruik van de opgedane kennis en vaardigheden uit jaar 1 t.a.v. gesprekstechnieken, interculturele communicatie, methoden voor gedragsverandering, vormen van preventie en gezondheid beïnvloeding, en leefstijlbegeleiding. Tijdens het ondersteunend onderwijs kun je tussenproducten mogelijk presenteren voor feedback en het bespreken van de voortgang. Je levert uiteindelijk een schriftelijk product in, dat een weergave is van jouw methodisch en persoonsgericht denken en handelen als gezondheidsbevorderaar. De docentbegeleider beoordeelt de vormgeving en uitvoering van de praktijkopdracht. De werkbegeleider levert een bijdrage aan de beoordeling door inhoudelijk input aan te leveren in de vorm van waarderingsformulieren. 
 
Reflectie op de leeruitkomsten van deze praktijkopdracht (en wat ermee te doen voor het vervolg) lever je schriftelijk in na verkregen feedback op toetsing. Daaruit voortvloeiende ontwikkelpunten zouden door jou meegenomen kunnen worden tijdens het vervolg van de stage(s) en kan input leveren voor bijvoorbeeld de invulling van de leerlijn CPO (Continue Professionele Onwtikkeling). Aangeboden intervisie momenten in het ondersteunend onderwijs kunnen hierin tevens helpend zijn. 
 
Deze praktijkopdracht wordt getoetst na de eerste praktijkopdracht Verpleegkundige proces in de praktijk. Het moment van inleveren van de uitwerking van deze praktijkopdracht bepaal je vervolgens zelf, al dan niet rekening houdend met het gebruik willen maken van een herkansingsgelegenheid in week 17 en de maximale 15 werkdagen nakijktijd van een docentbegeleider. 
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Verpleegkunde