Vak: Recht en Verhoortechnieken credits: 5

Vakcode
ITVB21FOR2
Naam
Recht en Verhoortechnieken
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
H.W.J. Smeltekop
Werkvormen
  • Hoorcollege
Toetsen
  • Recht en Verhoortechnieken - Overige toetsing

Leeruitkomsten

De student interviewt, binnen een casus Digitaal Forensisch Onderzoek, aan de hand van verschillende verhoor-/gesprekstechnieken, personen naar aanleiding van een vermoeden van cybercrime of gedigitaliseerde criminaliteit om te komen tot waarheidsvinding.
De student reflecteert op aspecten van zijn eigen sociaal-communicatieve vaardigheid (gespreksvaardigheid, persoonlijkheidskenmerken etc.) bij interviews die hij/zij voert in zijn rol als digitaal forensisch onderzoeker.
 

Inhoud

Het proces van digitale sporen verzamelen is meer dan alleen met technische kennis digitale sporen te achterhalen. Het sporenonderzoek moet dusdanig worden uitgevoerd dat de verkregen informatie op een reproduceerbare manier achterhaald kan worden of aangetoond dat de sporen er ook daadwerkelijk waren. Tevens kan het zijn dat op de casus een strafrechtelijk onderzoek volgt. In deze module ga je kennismaken met het rechtssysteem zoals deze in Nederland geld. Het gaat vooral om bewustwording met betrekking tot recht en rechtsgang.
Een ander probleem bij sporenonderzoek is dat je gevonden digitale sporen niet zonder meer aan een (verdacht) persoon zijn te koppelen. Het doel van verhoortechnieken is waarheidsvinding naar aanleiding van een vermoeden van gedigitaliseerde criminaliteit/cybercrime. De vaardigheden zijn in te zetten in het bedrijfsleven, bij de overheid, politie etc. De student krijgt verschillende interviewstijlen aangeleerd, die in te zetten zijn tijdens een verkennend gesprek in het bedrijfsleven of tijdens een verhoor bij de politie.

School(s)

  • Instituut voor Communicatie, Media & IT