Vak: Software Security credits: 5

Vakcode
ITVP22SCY
Naam
Software Security
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
T.E. Roos
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Practicum / Training
Toetsen
  • Engels en Ethiek - Overige toetsing
  • Opdrachten Software Security - Overige toetsing

Leeruitkomsten

De student adviseert over de geschiktheid van bepaalde security tools binnen de ontwikkelcyclus van software.
De student detecteert veelvoorkomende beveiligingsproblemen in zowel desktop als web applicaties, met behulp van daarvoor passende tooling.
De student drukt zich mondeling en schriftelijk uit in het Engels op niveau B2 in een afgebakende, internationale IT-context.
De student is zich bewust van ethische dilemma’s en thema’s binnen ICT-processen en neemt dit mee bij de oordeelsvorming in een afgebakende IT-context.
De student pleit voor en tegen een claim die de verantwoordelijkheid van ontwikkelaars beschrijft voor het aanpakken van security problemen binnen een bepaald systeem.
De student voert een architectural privacy en security risk assessment uit van een software-centric systeem met behulp van meerdere threat modelling methodes.

 

Inhoud

In de hedendaagse ICT komen beveiligingslekken en hacks regelmatig voor. Dit kan soms ernstige consequenties hebben. In dit vak leer je meest voorkomende bedreigingen voor desktop- en online applicaties kennen. Daarnaast leer je actuele technieken om deze bedreigingen tegen te gaan.

Zo maak je kennis met methodes en tools om bestaande software op gangbare beveilingsproblemen te onderzoeken. Ook leer je hoe je al in de ontwerpfase van software rekening kunt houden met veiligheid en privacy. Er is tevens aandacht voor de organisatorische en maatschappelijke aspecten van softwareveiligheid.

Omdat je in het bedrijfsleven ook samen kunt werken met internationale klanten en collega’s, wordt in dit vak aandacht besteed aan Engelse communicatie. In het vak van IT’er krijg je ook te maken met ethische dilemma’s en daarom wordt in dit vak de Engelse communicatie gecombineerd met ethiek. In hoeverre kan/mag een machine de verantwoordelijkheden overnemen van mensen? Door over dit soort vraagstukken in gesprek te gaan, werk je aan de ontwikkeling van een kritische houding.

School(s)

  • Instituut voor Communicatie, Media & IT