Vak: Neurologie Volwassenen credits: 10

Vakcode
LODF20NEUROVOLW
Naam
Neurologie Volwassenen
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
A. Huttmann
Werkvormen
  • Practicum / Training
  • Werkcollege
Toetsen
  • Neuro Volwassenen - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

Neurologie algemeen
  • De student onderscheidt de stoornissen dysartrie/dysfagie/afasie/ spraakapraxie, passend bij diverse neurologische ziektebeelden, op basis van neuro-anatomische eigenschappen, verloop van de ziekte en aan de hand van specifieke kenmerken bij een gegeven casus
  • De student onderscheidt de herstelmechanismen ‘reactivatie’, ‘reorganisatie’ en ‘compensatie’ en geeft voorbeelden van therapeutische interventies voor therapie passend bij deze herstelmechanismen bij de neurologische ziektebeelden met betrekking tot dysartrie/dysfagie/afasie/spraakapraxie.
  • De student maakt een analyse van de logopedische interventie bij patiënten met niet-aangeboren hersenletsel in relatie tot de interventies van andere paramedici, gebruik makend van de ICF-niveaus.
  • De student onderscheidt de verschillende vormen van behandeling van afasie, dysfagie en dysartrie en past deze toe in een interdisciplinair behandelplan voor een fictieve patiënt, gebruik maken van de ICF-niveaus en onderbouwt vanuit richtlijnen.
  • De student voorspelt de gevolgen van cognitieve beperkingen op logopedische interventie en het functioneren in de algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL), bij een fictieve patiënt met neurologische spraak-/taal- en slikstoornissen.

Afasie
  • De student zet behandeladviezen, gegeven door een logopedist/klinisch linguïst, bij een fictieve afasiepatiënt om in een logopedisch cognitief-linguïstisch/ functioneel therapieplan waarin de hulpvraag van de patiënt en diens naasten het uitgangspunt vormt.
  • De student onderscheidt cognitief-linguïstische en functionele afasietherapie en geeft voorbeelden van therapiemateriaal daarvoor

.

Inhoud

In dit semester maak je kennis met het werk van de logopedist in de klinische setting Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) bij neurologische stoornissen. Je maakt kennis met de logopedische stoornissen afasie, spraakapraxie, dysartrie en dysfagie bij volwassenen. Verder verdiep je je kennis over de stoornissen en ligt het accent op de therapie bij de genoemde stoornissen. Daarnaast verdiep je je in andere cognitieve problemen die van invloed zijn op de logopedische therapie. 
Het scenario is dat je werkzaam bent als logopedist in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Je maakt deel uit van de vakgroep logopedie. De vakgroep bestaat uit leden die werkzaam zijn in het ziekenhuis en het revalidatiecentrum (afdeling volwassenen en afdeling kinderen). Bij de afdeling kinderen richt je je vooral op kinderen met een Cerebrale Parese (CP)
Logopedist: 2,3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Gezondheidscoach: 1, 5 
Samenwerker: 1 & 2
Communicator: 1,3 & 4
Professional: 1
Gezondheidscoach: 6
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies