Vak: Vloeiendheidsstoornissen credits: 3

Vakcode
LOVP14VLOE1
Naam
Vloeiendheidsstoornissen
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
3
Taal
Nederlands
Coördinator
J.C. van Haeringen-Ahmetspahic
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Practicum / Training
  • Werkcollege
Toetsen
  • Vloeiendheidsstoornissen - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

Doel/Leeruitkomsten
*De student verwoordt aan de ouders/leerkracht van een kind tot 6 jaar dat stottert welke factoren een rol spelen bij het ontstaan, de ontwikkeling en in stand houden van stotteren in het algemeen en bij een specifieke casus.
*De student beschrijft en onderscheidt de verschillende stadia van stotteren en bijbehorende kenmerken, zoals beschreven in Guitar (2014)
*De student interpreteert gegevens uit de anamnese van een kind tot 6 jaar dat stottert, en kan dit juist en onderbouwd relateren aan de onderzoeksgegevens.
*De student weet welke onderzoeksinstrumenten gebruikt kunnen worden bij kinderen tot 6 jaar die stotteren, kan deze uitwerken en de uitkomsten interpreteren.
*De student kent de aanbevelingen voor kinderen tot 6 jaar uit de Richtlijn Stotteren bij kinderen, adolescenten en volwassenen en kan, waar nodig, beargumenteerd afwijken van de aanbevelingen.
*De student onderbouwt in een advies aan de ouders van een kind tot 6 jaar dat stottert, of er behandeling geïndiceerd is, monitoring gestart kan worden of doorverwijzing naar een logopedist/stottertherapeut van toepassing is.

Inhoud

Niveau: inleidend (1)

Inhoud: 
Inleiding op kennisgebied vloeiendheid. Verschillende ontwikkelingsfasen van stotteren. Onderzoek bij jonge kinderen met hulpvraag gericht op vloeiendheid. Uitleg van verschillende modellen. Start indirecte therapie bij jonge onvloeiend sprekende kinderen. Het uitleg geven aan en adviseren van ouders van een jong kind dat onvloeiend spreekt over wat stotteren is, welke factoren een rol lijken te spelen bij de ontwikkeling van het stotteren, of er therapie geïndiceerd is en welke werkpunten er dan zijn.

CanMEDS rol:
Logopedist: kernhandeling 1, 2, 3, 4, 5, 6 en 7
Communicator: kernhandeling 5
Gezondheidscoach: kernhandeling 1, 3, 4 en 5


Er geldt een aanwezigheidsplicht, zoals beschreven in OER 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies