Vak: Keuzemodule Drama credits: 3

Vakcode
LOVP20KD
Naam
Keuzemodule Drama
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
3
Taal
Nederlands
Coördinator
K. Jongedijk
Werkvormen
  • Opdracht
  • Practicum / Training
  • Simulatie
  • Werkcollege
Toetsen
  • Vaardigheidstoets - Vaardigheidstoets

Leeruitkomsten

  • De student kent ten minste 4 dramaprincipes en de toepasbaarheid voor zijn eigen therapeutisch handelen.
  • De student observeert zichzelf en de ander en herkent tenminste 4 dramaprincipes en de invloed op het therapeutisch handelen.
  • De student demonstreert ten minste drie dramatische principes in een therapeutisch rollenspel
  • De student adviseert twee medestudenten bij het inzetten van dramaprincipes.
  • De student reflecteert op zijn eigen ontwikkeling van dramaprincipes in therapeutische context.
  • De student is zich bewust van zijn eigen natuur t.o.v. de dramaprincipes en formuleert ten minste 1 leerdoel  voor LWP of stage
Rollen / kernhandelingen: Professional-Gezondheidscoach-Communicator

Professional
Niveau 2: Geoefend
  • De logopediestudent reflecteert op eigen initiatief op het eigen handelen en stelt een ontwikkelplan op voor het beroepsmatig handelen.
  • De logopediestudent herkent ethische dilemma’s in een simulatie en neemt daarin een onderbouwd standpunt in.
  • De logopediestudent ontwikkelt een mening over het belang van het beroep voor de cliënt en voor de samenleving

Kernhandelingen:
  • Reflecteren op eigen beroepsmatig handelen;
  • De kwaliteit van het eigen handelen verantwoorden en verbeteren;
  • Evalueren van de eigen deskundigheid

Gezondheidscoach
Niveau 2: Geoefend
In een simulatiesituatie of praktijksituatie voert de logopediestudent op indicatie - en onder leiding - van de opleider bij een geïdentificeerde en geselecteerde casus met betrekking tot (risico’s op) enkelvoudige communicatieve problemen of slikproblemen enerzijds activiteiten uit gericht op coaching van cliënten en anderzijds activiteiten met betrekking tot preventie. De student verzamelt (een deel van) de benodigde informatie zelf. De student werkt systematisch en planmatig en handelt op eigen initiatief volgens protocollen en richtlijnen bij de taakuitvoering. De student verantwoordt de gemaakte keuzes vanuit de perspectieven van de cliënt en de therapeut en evalueert - en reflecteert op - de taakuitvoering en het resultaat.

Kernhandelingen
  • Inventariseren en creëren van voorwaarden en mogelijkheden voor optimale participatie van de individuele cliënt in diens eigen omgeving;

Communicator
Niveau 2: Geoefend
De logopediestudent stemt in een simulatie- of praktijksituatie af op de communicatieve mogelijkheden, waarden, normen en voorkeuren van de cliënt en schakelt daarbij tussen verschillende communicatieve modaliteiten en ondersteunende communicatiemiddelen. De student communiceert in een simulatie- en praktijksituatie zowel mondeling als schriftelijk op correcte en begrijpelijke wijze met de cliënt. De student hanteert in een simulatie- of praktijksituatie op adequate wijze verschillende gesprekstechnieken en communiceert door helder te zenden, aandachtig te ontvangen en effectief om te gaan met ruis. De student maakt in een simulatie- of praktijksituatie gebruik van basiskennis over communiceren en gespreksvoering zodat met de gesprekspartner een positieve onderlinge verstandhouding ontstaat en constructieve uitkomsten bereikt kunnen worden. De student neemt onder begeleiding, samen met de cliënt beslissingen over de aanpak van diens vraag of de problematiek en geeft de cliënt daarbij ruimte om zelf te beslissen.
De student rapporteert over cliëntcontacten volgens relevante richtlijnen.

Kernhandelingen
  • De cliënt stimuleren tot het nemen van regie ten aanzien van de eigen gezondheidsdoelen;
  • Gericht schakelen tussen verschillende communicatieve modaliteiten en ondersteunende communicatiemiddelen ten behoeve van optimale communicatieve interactie met de cliënt;

Inhoud

In deze keuzemodule leer je hoe je een cliënt motiveert, stimuleert en beïnvloedt als middel voor therapeutische interventie.

In elke interactie met iemand anders neem je jezelf mee. In je rol als therapeut is dat niet anders. Sterker nog, door jezelf in te zetten als middel kunnen therapeutische doelen worden behaald. Het is daarom van groot belang dat je je bewust bent van het effect dat je hebt op een ander èn dat je dat effect bewust kunt inzetten en besturen. Naast de gekozen interventiemethode (WAT) is het slagen van de therapie voor een groot deel afhankelijk van hoe je deze aanbiedt (HOE). Als therapeut wil je je cliënt kunnen motiveren, stimuleren en beïnvloeden. De theaterwereld kent een schat aan middelen hiervoor. Je wordt je in deze keuzemodule bewust van je eigen “natuur” in een interactie. Daarnaast leer je jezelf te bedienen van een aantal principes uit de theaterwereld, zodat je het beste uit je cliënt en de behandeling haalt.

In deze keuzemodule bestudeer je een aantal theoretische principes van drama. Je observeert jezelf en de ander en oefent met het bewust inzetten van deze principes. Ter voorbereiding van elke bijeenkomst bestudeer je theoretische achtergronden. Tijdens de bijeenkomsten wordt er geoefend met dramatische principes in observeren en het toepassen ervan. Er zal een koppeling gemaakt worden met eerder verworven theorieën en principes. Denk hierbij bv aan de roos van Leary (1957). Leer jezelf zo optimaal mogelijk in te zetten door te zien en te ervaren wat er gebeurt als je dat doet.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies