Vak: Startvaardigheden Nederlands

Vakcode
LSVP15SVNED
Naam
Startvaardigheden Nederlands
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
-
Taal
Nederlands
Coördinator
M.F. Lurvink
Werkvormen
  • Practicum / Training
Toetsen
  • Startvaardigheden Nl - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

  • Kennis van en kunnen toepassen van de spellingregels Nederlands
  • Bewustwording van het belang van een goede beheersing van de taal.

Inhoud

Uit de beroepspraktijk van het HBO is gebleken dat de Nederlandse taalvaardigheden van afgestudeerde studenten soms te wensen overlaten. Om die reden heeft de Hanzehogeschool besloten een taalbeleid te ontwikkelen om zwakke studenten tijdig bij te spijkeren. Onderdeel van dit beleid is de diagnostische toets. Om te signaleren welke studenten in aanmerking komen voor een bijspijkertraject wordt aan het begin van de opleiding aan alle eerstejaars en de tweedejaars zij-instroom een diagnostische toets voorgelegd. Deze toets is verplicht (geldt ook voor anderstaligen en studenten met dyslectie) en wordt tijdens de eerste tentamenperiode, (zie tentamenrooster) afgenomen. Studenten kunnen zich voorbereiden op de toets door middel van oefentoetsen en aan de hand van de syllabus Regels voor een correct taalgebruik.

Literatuur:
Syllabus Regels voor correct taalgebruik

Beoordeling:
Studenten die slagen voor de toets zijn klaar. Studenten die zakken moeten verplicht een bijspijkercursus Nederlands volgen. Deze cursus wordt besloten met een toets. 
Met het afronden van deze cursus hebben studenten voldaan aan de instapverplichting Startvaardigheden Nederlands. Studenten die ook op de laatste toets een onvoldoende halen krijgen een volgadvies en, waar nodig, extra begeleiding.
 

School(s)

  • Instituut voor Life Science & Technology