Vak: Parodontologie en Microbiologie credits: 3

Vakcode
MHVB21CLL2B1A
Naam
Parodontologie en Microbiologie
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
3
Taal
Nederlands
Coördinator
B. Banga
Werkvormen
  • Hoorcollege
Toetsen
  • Parodontologie en Microbiologie - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

Parodontologie
De student kan:
1. De etiologie en pathologie van parodontale aandoeningen beschrijven en de immunologische reactie die hierbij optreedt in detail uitleggen.
2. Uitleggen waarom parodontitis zich niet bij ieder individu op dezelfde manier manifesteert en de invloed van een verstoord afweersysteem op het parodontium beschrijven.
3. Beschrijven hoe er op basis van de PPS-screening een verantwoorde keuze voor vervolgonderzoek gemaakt kan worden en welke opties er zijn binnen de richtlijn voor het behandeltraject.
4. Uitleggen hoe mondzorgkundig te handelen bij een paro-endo probleem.
5 De necrotiserende vormen van parodontale aandoeningen herkennen en kan deze verklaren vanuit de biofilm en de afweer van de gastheer.

Microbiologie
De student kan:
1. Een indicatie geven voor het gebruik van van chloorhexidine en/of antibiotica en kan daarbij de werkingsmechanismen en effecten van antibiotica ten behoeve van parodontale behandeling beschrijven.
2. Resistentiemechanismen, de gevaren van overmatig en onjuist gebruik en het nut van combinatietherapieën van antibiotica uitleggen.

Ultrasone Gebitsreiniging
De student kan:
1. De verschillen in aandrijving en werking tussen ultrasone en sonische instrumenten benoemen en beargumenteren welke keuzes hierin kunnen worden gemaakt.
2. De voor- en nadelen, indicaties en contra-indicaties van het gebruik van ultrasone apparatuur voor de behandelaar, patiënt en weefsel beschrijven.
3. De verschillende inserts en bijbehorende werkgebieden en kan de juiste plaatsing op het element benoemen en toepassen op een behandelcasus.

CanMEDS rollen:
- 1 Vakinhoudelijk handelen
- 7 Professionaliteit en kwaliteit

Competentieniveau - verdiepend

Inhoud

Dit blok draait om de overgang van gingivitis naar parodontitis en de factoren die hierbij betrokken zijn. Hoe beschermt het menselijk lichaam zich tegen micro-organismen met een keten van afweerreacties? Wat zijn de verdedigingsmechanismen en wat gebeurt er als de micro-organismen er in slagen de overhand te krijgen? Welke risicofactoren spelen een rol? De werking, indicaties, contra-indicaties en het gebruik van ultrasone gebitsreiniging komen aan bod. Tevens wordt de medicamenteuze ondersteuning bij de parodontale behandeling behandeld, waarbij de focus ligt op chloorhexidine en antibiotica.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies