Vak: Slijmvliesafwijkingen en MKA credits: 3

Vakcode
MHVB21CLL2B2B
Naam
Slijmvliesafwijkingen en MKA
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
3
Taal
Nederlands
Coördinator
K.F. Krakau de Jong
Werkvormen
  • Hoorcollege
Toetsen
  • Slijmvliesafwijkingen - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

Slijmvliesafwijkingen 
De student:  
1. Beschrijft de opbouw van het mondslijmvlies in de gezonde situatie en bij de meest voorkomende benigne en maligne slijmvliesafwijkingen. 
2. Beschrijft (verschillen en overeenkomsten in) klinische kenmerken van de meest voorkomende benigne en maligne slijmvliesafwijkingen. 
3. Beschrijft de rol van systemische ziekten en risicofactoren bij het optreden van slijmvliesafwijkingen. 
4. Beschrijft hoe te handelen bij slijmvliesafwijkingen.   

CanMEDS rollen:
- 1 Vakinhoudelijk handelen
- 3 Samenwerking
- 4 Kennis en wetenschap
- 5 Maatschappelijk handelen

Competentieniveau - inleidend

MKA en de mondhygiënist 
De student: 
1. Beschrijft verschillende ziektebeelden van patiëntencategorieën die voor onderzoek op de afdeling kaakchirurgie gezien worden.
2. Beschrijft de rol van de mondhygiënist bij oncologie in het hoofd- halsgebied en de nazorg als gevolg van chemo- en/of radiotherapie. 
3. Beschrijft de rol van de mondhygiënist tijdens het focusonderzoek en geeft aan bij welke patiëntencategorieën er specifieke preventieve maatregelen getroffen dienen te worden m.b.t. mondheelkundige ingrepen/behandelingen. 
4. Benoemt de verschillende vormen van aangezichtstraumatologie en operatieve kaakorthopedie.  

CanMEDS rollen:
- 1 Vakinhoudelijk handelen
- 3 Samenwerking
- 4 Kennis en wetenschap

Competentieniveau - inleidend
 

Inhoud

In deze onderwijseenheid komen verschillende belangrijke thema's aan bod: orale slijmvliesafwijkingen, premaligne orale afwijkingen en de rol van de mondhygiënist in het ziekenhuis. De theoretische kennis wordt behandeld in hoorcolleges en wordt verwerkt door middel van zelfstudie.
Het mondslijmvlies kan worden beschouwd als een spiegel van de gezondheid van de patiënt. Indien er sprake is van een onderliggend lijden, zowel in algemene zin als van lokale aard, dan wordt dit vaak zichtbaar aan het mondslijmvlies. Een goede kennis over de opbouw van het gezonde mondslijmvlies en de  ontstaanswijze en klinische kenmerken van de verschillende slijmvliesafwijkingen, is daarom noodzakelijke kennis voor een mondhygiënist. De mondhygiënist moet in staat zijn afwijkingen in het klinische beeld van de orale slijmvliezen te herkennen, te kunnen duiden en op de hoogte zijn van de correcte handelwijze zoals wegenemen van de oorzaak, behandelen of doorverwijzen.
Daarnaast zullen de werkzaamheden en patiëntencategorieën van de mondhygiënist in het ziekenhuis op de afdeling Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie (MKA) worden behandeld. Ziektebeelden en bijbehorende behandelingen in het ziekenhuis, zoals de chirurgische ingrepen variëren. Voor de mondhygiënist is kennis van de meest voorkomende ziektebeelden, de uit te voeren behandeling met eventuele complicaties en de uit te voeren nazorg van belang. 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies