Vak: Chirurgie, implantologie en nazorg credits: 3

Vakcode
MHVB21CLL2B3
Naam
Chirurgie, implantologie en nazorg
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
3
Taal
Nederlands
Coördinator
B. Banga
Werkvormen
  • Hoorcollege
Toetsen
  • Chirurgie, implantologie en nazorg - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

Chirurgie en nazorg binnen de parodontologie
De student:
1. Beschrijft de indicaties, contra-indicaties en uitvoering van resectieve, regeneratieve en parodontale plastische chirurgie.
2. Kent de verschillende fasen van de richtlijn voor de uitvoer van de parodontale behandeling, de risicofactoren voor recidief na initiële parodontale behandeling, de vervolgstappen na herbeoordeling en kan deze toepassen op een casus
3. De uitvoering en evaluatie van een professioneel en effectieve uitvoering van de nazorgsessie en lokale systemische complicerende factoren die een rol spelen bij de interactie tussen parodontitis en algemene gezondheid uitleggen.
4. Kan een analyse maken van de risicofactoren die van invloed zijn bij parodontitis en kan dit vertalen naar een nazorgschema voor de individuele patiënt.

Halitose
De student:
1. Kan de etiologie, pathogenese, risicofactoren en behandelmogelijkheden voor halitose beschrijven en toepassen op een casus.

Implantologie
De student:
1. Benoemt en beschrijft de verschillende aspecten van onderzoek, indicatiestelling en standaardoplossingen voor behandelingen van implantaten, inclusief de globale chirurgische en prothethische procedures.
2. Benoemt en beschrijft de algemene nazorg en mogelijke complicaties bij implantaten.

CanMEDS rollen:
- 1 Vakinhoudelijk handelen
- 2 Communicatie
- 3 Samenwerking
- 4 Kennis en wetenschap
- 5 Maatschappelijk handelen
- 6 Organisatie
- 7 Professionaliteit en kwaliteit


Competentieniveau - verdiepend

Inhoud

In deze onderwijseenheid komen onder meer resectieve parodontale chirurgie, plastische parodontale chirurgie, regeneratieve mucogingivale chirurgie, direct postoperatieve nazorg en parodontale nazorg aan de orde. Daarnaast gaan we dieper in op het onderwerp halitose.
Bij implantologie wordt aandacht besteed aan onder meer de solitaire tandvervanging en implantaatgedragen prothesen, de daarbij behorende specifieke problematiek, de zelfzorg van de patiënt en de rol van de mondhygiënist.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies