Vak: Endodontologie en Orthodontie credits: 3

Vakcode
MHVB21CLL2B4B
Naam
Endodontologie en Orthodontie
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
3
Taal
Nederlands
Coördinator
N.G. Blanksma
Werkvormen
  • Hoorcollege
Toetsen
  • Endodontologie en Orthodontie - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

Endodontologie
De student:
1. Beschrijft de begrippen pulpa, endodontium en pulpadentinaal complex in relatie tot de anatomie en fysiologie van de gebitselementen en omringende weefsels.
2. Beschrijft de oorzaken en (lokale en systemische) gevolgen van iatrogene en niet-iatrogene schade voor de pulpa en de omringende weefsels, inclusief de behandelingsmogelijkheden bij ontstane schade en hoe iatrogene schade te beperken of voorkomen is.
3. Verklaart de rol van bacteriën en het afweersysteem bij pulpale en peri-apicale aandoeningen.
4. Beschrijft de klinische en röntgenologische diagnostische methoden met betrekking tot pijn en pulpa aandoeningen en kent de toepassingsgebieden van deze verschillende methoden.

Gebitsontwikkeling
De student:
1. Beschrijft de normale en afwijkende ontwikkeling van het gebit, inclusief de bijbehorende orthodontische  classificaties en de kenmerken behorende bij deze classificaties.
2. Verklaart de factoren die de gebitsontwikkeling beïnvloeden.
3. Beschrijft de normale fysiologie van het craniomandibualire systeem en oorzaken en gevolgen van craniomandibulaire disfunctie en bruxisme.

CanMEDS rollen:
- 1 Vakinhoudelijk handelen
- 2 Communicatie
- 3 Samenwerking
- 4 Kennis en wetenschap
- 6 Organisatie
- 7 Professionaliteit en kwaliteit

Competentieniveau - inleidend
 

Inhoud

In deze onderwijseenheid leer je de oorzaken en gevolgen van iatrogene en niet-iatrogene schade van de pulpa en omringende weefsels. Dit is noodzakelijk voor een juiste behandeling van cariëslaesies en parodontale aandoeningen. Eerder is al kennisgemaakt met diagnostische methoden met betrekking tot cariës en het parodontium, nu wordt deze kennis aangevuld met eenvoudige pijn en pulpa diagnostiek, zodat je de patiënt juist en tijdig kan verwijzen naar de tandarts. Daarnaast wordt verder ingegaan op de fysiologie van het craniomandibulaire systeem zodat afwijkingen mogelijk kunnen worden voorkomen maar in ieder geval tijdig worden herkend en behandeld of worden verwezen.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies