Vak: Radiologie stralingsbescherming credits: 5

Vakcode
MHVB21CLL3B4
Naam
Radiologie stralingsbescherming
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
T.A. Oosterwijk
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Practicum / Training
  • Werkcollege
Toetsen
  • Radiologie praktijkopdracht - Opdracht
  • Radiologie tentamen - Schriftelijk, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

De student:
1. Beschrijft de bouw en werking van een röntgenbuis.
2. Beschrijft de wisselwerkingsprocessen tussen de verschillende soorten ioniserende straling en materie.
3. Beschrijft de verschillende dosimetrische grootheden en eenheden.
4. Beschrijft de verschillende detectiemethoden van ioniserende straling, voert metingen uit en verklaart de  uitkomsten van deze metingen (risico-inventarisatie).

5. Beschrijft de effecten van ioniserende straling op het menselijk lichaam.
6. Beschrijft de kosten-baten analyse (rechtvaardiging) en benoemt de huidige internationale en nationale wetgeving met betrekking tot stralingsbescherming.
7. Bepaalt de invloed van veranderingen van de onderzoekskenmerken en –instellingen op de  stralingsbelasting van de patiënt en op de beeldkwaliteit.

CanMEDS rollen:
- 1 Vakinhoudelijk handelen
- 4 Kennis en wetenschap
- 6 Organisatie
- 7 Professionaliteit


Competentieniveau - verdiepend

Inhoud

Een geregistreerd mondhygiënist, die is ingeschreven in het tijdelijk BIG-register, mag vanaf 2020 zelfstandig röntgenfoto’s maken (wijziging zelfstandige bevoegdheid Mondhygiënisten). Deze onderwijseenheid omvat de eindtermen voor de opleiding ‘toezichthoudend medewerker stralingsbescherming voor tandheelkunde (basisniveau)’. Na het positief afronden van deze onderwijseenheid ontvangt de student hier een apart certificaat/ diploma voor. 
Gedurende de hoor- en werkcolleges worden de theoretische aspecten behandeld en een koppeling gemaakt met de tandheelkundige beroepspraktijk.
De groepsopdracht bestaat uit het beschrijven en beargumenteren van een patiëntcasuïstiek waarbij een röntgenopname wordt toegepast. Hier wordt de gekozen opnametechniek en hoe je in binnen deze casus stralingsbescherming kan toepassen, gepresenteerd. Binnen de opdracht worden er verplichte röntgenproeven (gedeeltelijk bij MBRT en gedeeltelijk bij mondzorgkunde/tandheelkunde) uitgevoerd. Hier wordt de theorie verduidelijkt aan de hand van praktische metingen.


 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies