Vak: Prepareren en restaureren natuurlijke elementen credits: 4

Vakcode
MHVB21VLL2B3S
Naam
Prepareren en restaureren natuurlijke elementen
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
4
Taal
Nederlands
Coördinator
W. Homminga
Werkvormen
  • Practicum / Training
Toetsen
  • Skillslab jaar 2: natuurlijke elementen - Opdracht

Leeruitkomsten

De student:
1. past kennis over anatomie en morfologie toe om natuurlijke elementen te verzamelen en determineren.
2. vervaardigt een technisch stappenplan ten behoeve van het toepassen interventies ten aanzien van fluoridelak, composiet en sealants.
3. past kennis en vaardigheden toe om fluoridelak volgens de juiste voorschriften op het natuurlijke element aan te brengen.
4. past kennis en vaardigheden toe om een sealant in een natuurlijk element te vervaardigen.
5. classificeert en legt uit hoe het cariësproces in een natuurlijk element verloopt en past management van het cariësproces toe.
6. vervaardigt een volledig observatie-, werk- en stappenplan van het te behandelen natuurlijke element en kan hierover doelmatig communiceren met een mondzorgprofessional.
7. past kennis en vaardigheden toe om een preparatie en een restauratie te vervaardigen in een natuurlijk element.

CanMEDS rollen:
- 1 Vakinhoudelijk handelen
- 3 Samenwerking
- 4 Kennis en wetenschap
- 6 Organisatie
- 7 Professionaliteit en kwaliteit


Competentieniveau - verdiepend


 

Inhoud

De student maakt in dit semester kennis met diagnostiek en interventies gericht op cariësmanagement in natuurlijke elementen. De student maakt röntgenfoto's om het cariësproces te diagnosticeren. Er komen preventieve interventies aan bod, zoals het appliceren van fluoridelak. Ook het sealen van (diepe) fissuren wordt geoefend. Daarnaast voert de student het prepareren en restaureren uit in natuurlijke elementen, waarbij alle vaardigheden aan bod komen die hiervóór op KAVO-elementen zijn behandeld. Ook komt hierbij de theorie over cariësmanagement uit de conceptuele leerlijn aan bod op een verdiepend en toepassend niveau.
De toets bestaat uit het uitvoeren van een aantal opdrachten over het vervaardigen van preparaties en restauratie in natuurlijke elementen. Hiermee toont de student aan voldoende voorbereid te zijn om deze vaardigheden toe te passen op echte patiënten op de onderwijskliniek. 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies