Vak: Gezondheidsvaardigheden en communicatie credits: 3

Vakcode
MHVP1CLL1A
Naam
Gezondheidsvaardigheden en communicatie
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
3
Taal
Nederlands
Coördinator
M.S. Kaper
Werkvormen
  • Hoorcollege
Toetsen
  • Gezondheidsvaardigheden en communicatie - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

De student:
1. Beschrijft wat wordt verstaan onder gezond gedrag in relatie tot de mondgezondheid en door welke bio-psycho-sociale factoren de waarneming van patiënten wordt bepaald.
2. Legt uit hoe patiënten op verschillende manieren kunnen omgaan met (mond-)gezondheid en gezondheidsklachten.
3. Benoemt wat gezondheidsvaardigheden zijn en hoe dit de (mond-)gezondheid kan beïnvloeden. 
4. Beschrijft de basis communicatievaardigheden ten aanzien van actief luisteren, verbale en non-verbale communicatie.
5. Beschrijft hoe het geven en ontvangen van feedback werkt.
6. Benoemt welke handvatten en instrumenten er zijn om beperkte gezondheidsvaardigheden te herkennen.
7. Beschrijft de verschillende principes en strategieën van gedragsverandering en kan deze toepassen in relatie tot zichzelf als student.
8. Beschrijft de verschillende psychologische ontwikkelingsfases van kind tot volwassene
9. Beschrijft de psychologische ontwikkeling bij veroudering

CanMEDS rollen:
- 1 Vakinhoudelijk handelen
- 2 Communicatie
- 5 Maatschappelijk handelen

Competentieniveau - inleidend

 

Inhoud

In deze onderwijseenheid worden drie onderwerpen behandeld: de relatie tussen mondgezondheid en gezondheidsvaardigheden, basis communicatievaardigheden en psychologie en gedragsverandering.  

1. De relatie tussen (mond-)gezondheid en gezondheidsvaardigheden
In het eerste onderdeel leer je over de verschillende definities van gezondheid en hoe verschillende biologische, psychologische en sociale factoren gezondheid kunnen beïnvloeden. 
Hiernaast laten mensen verschillend gedrag zien in het omgaan met hun gezondheid en kunnen problemen met de (mond-)gezondheid een verschillende impact hebben op mensen. Je maakt ook kennis met het begrip gezondheidsvaardigheden. In Nederland heeft naar schatting 1 op de 3 mensen beperkte gezondheidsvaardigheden. Deze groep mensen ervaart problemen met het begrijpen, communiceren en beoordelen van informatie in relatie tot hun gezondheid. Beperkte gezondheidsvaardigheden kunnen negatieve gevolgen hebben voor de zelfzorg en gezondheid van mensen. 

2. Basis communicatievaardigheden in theorie
In het tweede deel maak je kennis met de basis communicatieve (gespreks-)vaardigheden en het geven en ontvangen van feedback. Bij de basis communicatievaardigheden gaat het erom hoe je goed contact kunt leggen als mensen met elkaar communiceren. Hoe kun je op een begrijpelijke manier communiceren? Wat zijn manieren om te checken of iemand informatie begrepen heeft? Hoe kun je interesse tonen in je gesprekspartner en actief naar elkaar luisteren?  Hoe kun je letten op non-verbale communicatie van jezelf en je gesprekpartner. Bij het geven en ontvangen van feedback gaat het erom hoe je op een goede manier zowel de positieve punten kunt benoemen als zaken die beter kunnen.  

3. Psychologie, psychosociale ontwikkeling en gedragsverandering
In het derde deel maak je kennis met psychologie en hoe de verschillende fases in de cognitieve- en psychosociale ontwikkeling verlopen bij kinderen, volwassenen en ouderen. Verder gaan we in op verschillende principes en strategieën van gedragsverandering bij patiënten en in relatie tot jezelf als student. Weten hoe de psychosociale ontwikkeling verloopt en hoe dit het leven van kinderen, volwassenen en ouderen kan beïnvloeden helpt om jezelf als mondzorgprofessional beter te kunnen verplaatsen in deze groepen van patiënten. Hiernaast helpt het beïnvloeden van gedrag om de mondgezondheid van patiënten te verbeteren. Het is hierbij belangrijk om aan te sluiten bij de patiënt en zijn leefsituatie. 
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies