Vak: Anatomie en gebitsmorfologie credits: 3
- Vakcode
- MHVP1CLL1B
- Naam
- Anatomie en gebitsmorfologie
- Studiejaar
- 2022-2023
- ECTS credits
- 3
- Taal
- Nederlands
- Coördinator
- T.A. Oosterwijk
- Werkvormen
-
- Hoorcollege
- Toetsen
-
- Anatomie en gebitsmorfologie - Computer, organisatie ToetsCentrum
Leeruitkomsten
Anatomie
De student:
1. Beschrijft de anatomische nomenclatuur voor structuren van het hoofd-halsgebied en de mond in het bijzonder.
2. Beschrijft de schedelbeenderen en hun onderlinge verbindingen, met speciale aandacht voor het kaakgewricht.
3. Beschrijft de morfologie en functie van de verschillende structuren in en rondom de mondholte, zoals de lippen, wangen, tong, mondbodem, gehemelte, speekselklieren en speekselklieruitgangen.
4. Beschrijft de weg die voedsel of vloeistof aflegt vanaf de mond tot aan de maag, inclusief de morfologie en functie van de anatomische structuren die daarbij betrokken zijn.
5. Beschrijft de ontwikkeling van het aangezicht en de mond in relatie tot spleetvorming.
Gebitsmorfologie
De student:
6. Beschrijft de afzonderlijke gebitselementen en gebruikt daarbij de anatomische terminologie van richting en plaats in het Latijn en in het Nederlands.
7. Beschrijft de opbouw en morfologie van gebitselementen, op microscopisch en macroscopisch niveau met behulp van anatomische nomenclatuur.
8. Beschrijft de doorbraakvolgorde van melk- en blijvende elementen.
9. Vergelijkt de morfologie en functie van elementen uit melk- en blijvend gebit met behulp van anatomische nomenclatuur.
10. Benoemt de gebitselementen volgens de twee nomenclatuur-systemen, het two-digit code van de FDI, en het Zsigmondy systeem.
11. Benoemt de verschillende preparaties volgens de classificatie van Black.
CanMEDS rollen:
- 1 Vakinhoudelijk handelen
Competentieniveau - inleidend
De student:
1. Beschrijft de anatomische nomenclatuur voor structuren van het hoofd-halsgebied en de mond in het bijzonder.
2. Beschrijft de schedelbeenderen en hun onderlinge verbindingen, met speciale aandacht voor het kaakgewricht.
3. Beschrijft de morfologie en functie van de verschillende structuren in en rondom de mondholte, zoals de lippen, wangen, tong, mondbodem, gehemelte, speekselklieren en speekselklieruitgangen.
4. Beschrijft de weg die voedsel of vloeistof aflegt vanaf de mond tot aan de maag, inclusief de morfologie en functie van de anatomische structuren die daarbij betrokken zijn.
5. Beschrijft de ontwikkeling van het aangezicht en de mond in relatie tot spleetvorming.
Gebitsmorfologie
De student:
6. Beschrijft de afzonderlijke gebitselementen en gebruikt daarbij de anatomische terminologie van richting en plaats in het Latijn en in het Nederlands.
7. Beschrijft de opbouw en morfologie van gebitselementen, op microscopisch en macroscopisch niveau met behulp van anatomische nomenclatuur.
8. Beschrijft de doorbraakvolgorde van melk- en blijvende elementen.
9. Vergelijkt de morfologie en functie van elementen uit melk- en blijvend gebit met behulp van anatomische nomenclatuur.
10. Benoemt de gebitselementen volgens de twee nomenclatuur-systemen, het two-digit code van de FDI, en het Zsigmondy systeem.
11. Benoemt de verschillende preparaties volgens de classificatie van Black.
CanMEDS rollen:
- 1 Vakinhoudelijk handelen
Competentieniveau - inleidend
Inhoud
Om opgeleid te worden tot mondhygiënist is het belangrijk om kennis te hebben van de verschillende structuren waaruit het aangezicht is opgebouwd. Hierdoor begrijp je de werking van de verschillende functies die de mond heeft. Bijvoorbeeld het opnemen en vermalen van voedsel, de rol bij het spreken en de ademhaling.
Kennis van de morfologie van het melk- en blijvend gebit en de gezamenlijke taal gebruiken bij het benoemen van een gebitselement is een voorwaarde om met patiënten en collega’s samen te werken. Om meer inzicht en kennis te krijgen in de anatomie volgt de student een practicum op de snijzaal.
Kennis van de morfologie van het melk- en blijvend gebit en de gezamenlijke taal gebruiken bij het benoemen van een gebitselement is een voorwaarde om met patiënten en collega’s samen te werken. Om meer inzicht en kennis te krijgen in de anatomie volgt de student een practicum op de snijzaal.
Opgenomen in opleiding(en)
School(s)
- Academie voor Gezondheidsstudies