Vak: Parodontologie, preventie en plaque credits: 3

Vakcode
MHVP1CLL2B
Naam
Parodontologie, preventie en plaque
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
3
Taal
Nederlands
Coördinator
B. Banga
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
Toetsen
  • Parodontologie, preventie en plaque - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

Plaque
De student:
A. Beschrijft de structuur, fysiologie, genetica en levenswijze van micro-organismen, en daarbij specifiek die van bacteriën en de relatie met het orale milieu.
B. Beschrijft de belangrijke rol van speeksel in het orale milieu, de ontwikkeling van tandplaque en de ecologische plaquehypothese.
C. Beschrijft de factoren die de ecologische evenwichten binnen de plaque kunnen beïnvloeden en de relatie tussen plaque en tandheelkundige problemen zoals cariës en parodontitis.

Parodontitis
De student:
A. Beschrijft de macroscopische, microscopische, cellulaire structuren en de fysiologische processen van het parodontium.
B. Beschrijft methoden en indices voor de diagnostiek van plaque, gingivitis en parodontitis.
C. Beschrijft het klinische en histopathologische beeld van een gingivale ontsteking.
D. Beschrijft de afweerreactie die in het dentogingivale gebied ontstaat bij gingivitis met de nadruk op etiologie en pathologie.
E. Beschrijft de organisatie van preventie binnen de mondzorg en de verschillende voorlichtingsmethodieken en diens toepassing.
F. Beschrijft de verschillende mechanische en chemische mondzorgmiddelen die door een mondhygiënist kunnen worden ingezet, diens werking en de keuzes die hierin kunnen worden gemaakt.

CanMEDS rollen:
- 1 Vakinhoudelijk handelen
- 3 Samenwerking
- 7 Professionaliteit en kwaliteit

Competentieniveau - inleidend

Inhoud

De student maakt kennis met gingivitis, de opbouw en rol van tandplaque en tandsteen. Ook wordt een practicum microbiologie aangeboden.
Daarnaast komt het preventiemodel binnen de mondzorg aan de orde en verschillende voorlichtingsmethodieken. Tenslotte leert de student de werking van zowel mechanische als chemische mondzorgmiddelen.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies