Vak: Mens en Maatschappij credits: 3

Vakcode
MHVP1CLL4A
Naam
Mens en Maatschappij
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
3
Taal
Nederlands
Coördinator
W. Homminga
Werkvormen
  • Hoorcollege
Toetsen
  • Mens en Maatschappij - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

De student:
1: beschrijft de ontwikkeling van verschillende beroepen in de gezondheidszorg vanuit een historisch perspectief.
2: beschrijft de wisselwerking tussen maatschappelijke ontwikkelingen en professionalisering van beroepen in de gezondheidszorg.
3: beschrijft de organisatie en uitkomsten van de gezondheidszorg in Nederland en die van andere landen (wetgeving, financiering, kwaliteit van leven).
4: beschrijft in welke zin de praktische uitvoering van conventionele multiprofessionele zorgverlening verschilt van interprofessionele zorgverlening.
5: beschrijft in welke zin conventionele zorg en integrale zorg van elkaar verschillen ten aanzien van systemische voorwaarden (wetgeving, financiering, managementstijl, en beleid) rond de organisatie van de zorg.
6: beschrijft hoe verschillende determinanten (persoonsgebonden, leefstijl, sociale en fysieke omgeving) met elkaar samenhangen en de (mond-)gezondheid van patiënten kunnen beïnvloeden.
7: beschrijft strategieën voor het bevorderen van preventie en zelfmanagement in relatie tot gezondheid.

CanMEDS rollen:
- 1 Vakinhoudelijk handelen
- 3 Samenwerking
- 5 Maatschappelijk handelen
- 6 Organisatie
- 7 Professionaliteit en kwaliteit


Competentieniveau - inleidend.

 

Inhoud

Als toekomstig mondhygiënist in het Nederlandse zorgstelsel heb je te maken met verschillende partijen en belangen. Het Nederlandse zorgstelsel verschilt hierin van stelsels in het buitenland. Niet alleen dat, het is ook constant aan veranderingen onderhevig. De maatschappij met de patiënt als individu daarbinnen verandert van samenstelling, denk bijvoorbeeld aan vergrijzing. Wetenschappelijke ontwikkelingen geven mogelijkheden tot betere zorg. Daarnaast stellen ze beroepen in de gezondheidszorg voor uitdagingen ten aanzien van integratie van zorg, preventie, wetgeving en financiering van zorg.
In deze cursus komen ontwikkelingen op het gebied van professionalisering van beroepen in de gezondheidszorg aan bod. Deze ontwikkelingen staan in constante verbinding met ontwikkelingen binnen de (Nederlandse) samenleving. Het verbeteren van de gezondheidsdeterminanten van burgers (patiënten) die hiermee samenhangen, kunnen op verschillende manieren worden benaderd. Jullie maken kennis met verschillende aspecten van preventie en zelfmanagement in relatie tot gezondheid. Deze zullen worden behandeld in de context van een veranderende maatschappij.
 
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies