Vak: Leefstijl en ziekteleer credits: 3

Vakcode
MHVP1CLL4B
Naam
Leefstijl en ziekteleer
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
3
Taal
Nederlands
Coördinator
W. Homminga
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
Toetsen
  • Leefstijl en ziekteleer - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

De student:
1. beschrijft opbouw en functie van  verschillende tracti en systemen in het menselijk lichaam alsmede van hierbij voorkomende afwijkingen.
2. beschrijft relevante acute en chronische ziektebeelden en de behandeling ervan, en legt hun samenhang met de mondzorg uit. 
3. beschrijft de effecten van geneesmiddelen, gebruik makend van de begrippen farmacokinetiek en farmacodynamiek.
4. beschrijft de randvoorwaarden voor een betrouwbare anamnese, en legt het belang hiervan uit.
5. beschrijft de relatie tussen leefstijlfactoren, ziektebeelden, en ‘disease-management’, en legt deze relatie uit aan de hand van concrete en waar mogelijk mondzorg gerelateerde voorbeelden.

CanMEDS rollen:
- 1 Vakinhoudelijk handelen
- 3 Samenwerking
- 4 Kennis en wetenschap
- 5 Maatschappelijk handelen
- 7 Professionaliteit en kwaliteit

Competentieniveau - inleidend.
 

Inhoud

In deze onderwijseenheid wordt een begin gemaakt met het bestuderen van de opbouw en de functies van het menselijk lichaam, alsmede van de meest voorkomende afwijkingen. Speciale aandacht wordt besteed aan ziektebeelden die relevant zijn voor de mondzorgprofessional: ofwel omdat zij invloed kunnen hebben op de mondgezondheid, ofwel omdat zij consequenties kunnen hebben voor de behandeling door de mondzorgprofessional. Het gebruik van geneesmiddelen die voor bepaalde aandoeningen zijn voorgeschreven kan eveneens invloed hebben op de mondgezondheid, en kan consequenties hebben voor de behandeling door de mondzorgprofessional. Om die reden wordt in deze onderwijseenheid tevens een voorzichtig begin gemaakt met de kennismaking met farmacologie en farmacotherapie. Deze onderwerpen worden uitgediept in het tweede studiejaar. 

Veel aandoeningen in de westerse wereld hangen samen met een ‘ongezonde’ leefstijl, en zijn dus in principe te voorkomen. Er zal daarom ook aandacht worden besteed aan die leefstijlfactoren; in onderwijseenheid ILL1.4 (‘ Project Positieve gezondheid’) wordt hier dieper op ingegaan.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies