Vak: Project Evidence Based Practice credits: 5

Vakcode
MHVP1ILL3
Naam
Project Evidence Based Practice
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
W.T.C. Gerritsen
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
Toetsen
  • Presentatie - Presentatie
  • Project EBP - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

De student: 
1. Beschrijft wat EBP is en wat dit betekent voor het handelen van de mondhygiënist.
2. Interpreteert de begrippen die van belang zijn voor EBP.
3. Kent de hoofdlijnen van een onderzoeksverslag en kan beschrijven en verklaren wat hierin beschreven is.
4. Analyseert een probleem in een gegeven casus en formuleert op basis daarvan een passende onderzoeksvraag.
5. Beschrijft globaal de opbouw van een wetenschappelijk artikel volgens het IMRD-model (Inleiding Methode Resultaten Discussie).
6. Identificeert en definieert interprofessionele vraagstukken die de mondhygiënist deelt met andere beroepsbeoefenaren  en geeft betekenis aan de eigen rol hierin.

CanMEDS rollen:
- 4b, c en d, Kennis en wetenschap

Competentieniveau - inleidend

Inhoud

De student maakt verder kennis met Evidence Based Practice (EBP). Om de student inzicht te bieden in de volledige cyclus van EBP, worden er tijdens de colleges verschillende begrippen verder uitgelegd en verklaard. De studenten werken binnen de Community of Learners aan een project waar de opgedane kennis wordt toegepast. Op basis van een casus wordt er een onderzoeksvraag geformuleerd. Vervolgens wordt gezocht naar relevante en recente wetenschappelijke literatuur om antwoord te kunnen geven op de onderzoeksvraag. In het project wordt een relatie gelegd met de cariologie. Omdat de cariologie bij uitstek een probleemgebied is dat gedeeld wordt met de tandarts, maar ook met de diëtist, is dit een aanknopingspunt voor een eerste oriëntatie op het identificeren en definiëren van interprofessionele vraagstukken voor de mondhygiënist. Er wordt kennis gemaakt met elkaars expertise en gedeelde (probleem)domeinen. De basis van de ontwikkeling van de professionele identiteit wordt versterkt en de student geeft betekenis aan zijn/ haar 'eigen ik' in de rol van toekomstig mondhygiënist ten aanzien van samenwerken met een andere beroepsgroep en verwerkt dit in een presentatie.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies