Vak: Communicatievaardigheden credits: 2

Vakcode
MHVP1VLL1B
Naam
Communicatievaardigheden
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
2
Taal
Nederlands
Coördinator
A.S. de Vries
Werkvormen
  • Practicum / Training
Toetsen
  • toets - Opdracht

Leeruitkomsten

De student:
1. Demonstreert in een oefensituatie de basis communicatievaardigheden ten aanzien van actief luisteren, verbale en non-verbale communicatie en daarbij rekening houdend met beperkte gezondheidsvaardigheden van mensen
2. Demonstreert het geven en ontvangen van feedback in een oefensituatie.
3. Reflecteert schriftelijk op de toepassing van de basis communicatievaardigheden en ontvangen feedback (leeruitkomst A en B) aan de hand van een video opname van zichzelf als gesprekspartner in een oefensituatie.

CanMEDS rollen:
- 2 Communicatie
- 5 Maatschappelijk handelen
- 7 Professionaliteit en kwaliteit

Competentieniveau - inleidend

Inhoud

Als student mondzorgkunde ontwikkel je je gesprekvaardigheden aan de hand van de basis communicatievaardigheden waarbij je rekening houdt met beperkte gezondheidsvaardigheden van mensen. Daarnaast train je jezelf in het geven en ontvangen van feedback. Deze vaardigheden pas je toe in een oefensituatie. Bij de basis communicatievaardigheden gaat het erom hoe goed je contact kunt leggen met je gesprekspartner. Je vraagt jezelf af: hoe kun je op een begrijpelijke manier communiceren? 
Hoe kun je interesse tonen in je gesprekspartner en actief naar elkaar luisteren? Hoe kun je letten op non-verbale communicatie van jezelf en je gesprekspartner? 
Bij het geven en ontvangen van feedback gaat het erom hoe je op een veilige en opbouwende manier zowel de positieve punten als de verbeterpunten kunt benoemen. Aan de hand van de ontvangen feedback en je zelfreflectie op je video-opdracht leer je reflecteren op je eigen communicatievaardigheden. De verbeterpunten kun je meenemen naar de communicatiepractica in een volgend blok.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies