Vak: Veranderen in het innovatie-ecosysteem credits: 15

Vakcode
MIVB22MOD23
Naam
Veranderen in het innovatie-ecosysteem
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
15
Taal
Nederlands
Coördinator
E.B. Mulder
Werkvormen
  • Opdracht
Toetsen
  • Portfolio assessment - Assessment

Leeruitkomsten

 
1. De student voert een dialoog met anderen op basis van verschillende bronnen en rich practices en verrijkt en verdiept daarmee zijn visie op actuele vraagstukken in zorg en welzijn. 
2. De student gebruikt relevante theorieën over verandermanagement in de beschrijving en analyse van een veranderproces binnen of tussen organisaties in zorg en welzijn en voert veranderinterventies uit.
3. De student gebruikt passende gesprekstechnieken bij verschillende gesprekstypen waarbij de student schakelt tussen een leidende rol en een coachende rol binnen zorg en welzijn.  
4. De student beïnvloedt op basis van theoriëen rondom gedragsbeïnvloeding het gedrag van zichzelf en anderen. 
5. De student oriënteert zich op basis van zijn eigen persoonlijke ontwikkeling, verkregen feedback en het vergroten van zijn wereld op zijn eigen (studie-)loopbaan en eigen visie op zorg en welzijn. 
 

Inhoud

In het derde blok van het tweede studiejaar van de opleiding Management in de Zorg staat veranderen in het eco systeem centraal. Organisaties in zorg en welzijn staan voor de uitdaging om antwoord te bieden op onzekerheid en onvoorspelbare ontwikkelingen. Zij worden geconfronteerd met complexe vraagstukken waarbij belangen worden gewogen en keuzes worden gemaakt om mee te bewegen in een veranderende omgeving. Ook interne ontwikkelingen geven aanleiding tot verandering, bijvoorbeeld omdat bepaalde zaken in de organisatie niet meer naar wens verlopen en verbetering gewenst is. Op basis van welke overwegingen worden keuzes voor interventies gemaakt? Zijn ze passend en beantwoorden ze aan gestelde doelen? In dit blok besteden we aandacht aan verandering, interventies binnen de context van zorg en welzijnsorganisaties en aan de uitvoering en implementatie ervan. Naast de klassieke veranderleer met geplande verandering (focus van beïnvloeding op de bovenstroom van de organisatie) zien we in de praktijk steeds meer aandacht voor ontwikkelingsgerichte verandering. Hierbij is er juist aandacht voor de onderstroom van de organisatie om veranderingen in gang te zetten. Veranderaanpakken gaan veelal uit van de driehoek: diagnose, aanpak en uitvoering. Om te bepalen welke veranderaanpak nodig is, onderzoek en analyseer jij, samen met andere betrokkenen, de situatie. Op grond van deze analyse kies je een best passende aanpak die vervolgens wordt vertaald in een werkatelier: een leeratelier op locatie van de opdrachtgever. Hierbij staat de veranderinterventie, inclusief onderlegger/strategie centraal.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies