Vak: It's a Wicked World credits: 15

Vakcode
MIVB22MOD41IWW
Naam
It's a Wicked World
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
15
Taal
Nederlands
Coördinator
M. Huizing
Werkvormen
  • Opdracht
Toetsen
  • Opdracht - Opdracht
  • Performence assessment - Performance assessment
  • Professioneel product - Professioneel product

Leeruitkomsten

1.  De student erkent de ongestructureerdheid en uniekheid van een wicked problem en ontwikkelt een beargumenteerd oordeel over dit complexe vraagstuk vanuit het perspectief van Public Health. 
2. De student onderkent meerdere perspectieven om naar een complex vraagstuk binnen zorg en welzijn te kijken en schetst de onderlinge invloeden en samenhang.
3. De student overbrugt verschillen in interne en externe samenwerkingsverbanden bij het onderzoeken van het wicked problem.
4. 
De student levert een creatieve en out-of-the box bijdrage aan het verder ontwikkelen van denkrichtingen en oplossingen voor het wicked problem.
5.
De student levert een actieve bijdrage aan het hanteren van ontstane acute en minder acute situaties rondom het wicked problem waarbij het handelen congruent is aan de eigen visie op zorg en welzijn.
6.
De student ontwikkelt een onderbouwing voor de te nemen stappen van een organisatie in het omgaan met het wicked problem en onderkent dat er geen goede of foute oplossingen zijn.
7.
De student verantwoordt de consequenties van de door hem voorgestelde stappen in het omgaan met het wicked problem aan de organisatie, de samenwerkingspartners en de maatschappij.

Inhoud

Wikipedia beschrijft een wicked problem als “a problem that is difficult or impossible to solve because of incomplete, contradictory, and changing requirements that are often difficult to recognize.” Een complex probleem komt het dichtst bij in het Nederlands. Vaak kent een wicked problem een maatschappelijke aanleiding, kent een ogenschijnlijk eenvoudige oplossing, maar die oplossing heeft dan weer grote en vergaande consequenties voor de diverse stakeholders. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het besluit de besluitvorming voor de zorg van een burger van de centrale overheden naar lokaal over te brengen. Logisch als je kijkt naar het uitgangspunt om de zorg dichter bij de burger te plaatsen, maar een zeer complexe opdracht voor de lokale overheden. Lokale overheden gaan er verschillend mee om, om oplossingen te vinden voor de ontstane problemen. Er bestaat bij een wicked problem ook niet één oplossing. Meerdere oplossingsrichtingen kunnen mogelijk zijn, afhankelijk van diverse factoren.
Omdat er in de wereld van zorg en welzijn meerdere wicked problems gelijktijdig een rol spelen, is de naam van deze module op 'a Wicked World' gevallen.
We richten ons daarmee dus nadrukkelijk op thema's die organisatieoverstijgend zijn; wicked problems binnen zorg en welzijn staan centraal.

De student volgt eerst een tour met wekelijkse bijeenkomsten met diverse gastdocenten. Zo krijgt de student een state-of-the-art programma dat vervolgens als input wordt gebruikt voor de daaropvolgende managementgame genaamd 'It's a Wicked World'. Tot slot wordt de module afgesloten met een terugblik en reflectie op beide onderdelen. 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies