Vak: Het functioneren van organisaties credits: 3

Vakcode
PAVH4FVO
Naam
Het functioneren van organisaties
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
3
Taal
Nederlands
Coördinator
T.H.S. Leegte
Werkvormen
Toetsen
  • Tentamen FvO - Schriftelijk, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

Kennen
De student is in staat het begrippenkader (organisatieonderdelen, coördinatiemechanismen, ontwerpparameters, situationele factoren en configuraties) van Mintzberg, afzonderlijk en in samenhang, te beschrijven en reproduceren.
 
Begrijpen
De student is in staat de uit leerkomst 1 verkregen kennis te interpreteren en de samenhang te doorzien.
 
Toepassen
De student is in staat om de uit leeruitkomst 1 en 2 opgedane kennis en begrip toe te passen op (geschetste) praktijksituaties.
 
Analyseren
De student is in staat een organisatiestructuur te analyseren op basis van leeruitkomsten 1 t/m 3 en daarmee evt. problemen te kunnen verklaren.
De student is op basis van zijn analyse in staat om verbetervoorstellen te doen.

Inhoud

In deze cursus staat de vraag ‘wat maakt een organisatie tot een effectieve organisatie’ centraal.
 
Belangrijk voor het effectief functioneren van een organisatie is het ontwerp van haar structuur: deze moet passen bij de activiteiten van de organisatie en bij de omgeving.
Men heeft heel lang gedacht dat er één beste manier van organiseren was. Pas na 1960 brak het inzicht door dat er geen beste organisatievorm bestaat.
 
Aanvankelijk dacht men dat de beste organisatievorm afhangt van het fabricageproces. Als je massaproductie moet organiseren doe je dat op een andere manier dan wanneer je steeds weer een uniek product maakt op specificatie van de klant. Dit inzicht is de eerste aanzet voor de contingentietheorie geweest. Het idee is verder uitgewerkt met het inzicht dat verschillende afdelingen binnen één organisatie (afhankelijk van hun taak) ook een andere organisatievorm hebben. Dit verschijnsel wordt wel differentiatie genoemd.
 
Deze verschillen tussen de diverse organisatieonderdelen moeten overbrugd worden (coördinatie) om een organisatie succesvol te laten opereren (integratie). Henry Mintzberg stelt in zijn configuratiedenken dat er binnen een organisatie één overheersend organisatieonderdeel is en dat daardoor één coördinatiemechanisme dominant is.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Bedrijfskunde