Vak: Organisatieontwikkeling credits: 15

Vakcode
PEDA22ORO
Naam
Organisatieontwikkeling
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
15
Taal
Nederlands
Coördinator
M. Dijk
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Organisatieontwikkeling - Overige toetsing

Leeruitkomsten

De student:
  1. Voert gesprekken met externe partijen in het kader van samenwerking, afstemming of overdracht van kinderen (bijv. basisschool, BSO, centrum voor jeugd en gezin, consultatiebureau, etc.) en bewaakt hierbij de doorgaande lijn.
  2. Schrijft een verbeterplan t.b.v het pedagogisch klimaat/beleid (bijvoorbeeld ouderbetrokkenheid, overstap naar basisschool)
  3. Begeleidt collega’s bij de uitvoering van verbeterplannen en handelingsplannen.
  4. Kan op basis van bestaande onderzoek/kennis procedures analyseren en beoordelen en aanpassen en de  aangepaste procedures en oplossingen voorstellen en implementeren.
  5. Signaleert en analyseert maatschappelijke ontwikkelingen die consequenties (kunnen) hebben voor de opvoeding van kinderen en doet voorstellen om hierop te anticiperen
  6. Levert een bijdrage aan de evaluatie van het pedagogisch beleid en/of onderwijsvisie van de organisatie, betrekt het team hierbij, en adviseert de leidinggevende hierover
  7. Levert een bijdrage aan beleid rondom de samenwerking/overdracht met ketenpartners (bijv. basisschool, integraal kindcentrum, etc.)
  8. Deelt nieuwe inzichten of nieuw ontwikkelde methoden en technieken met relevante anderen (bijv. via projectgroep, beroepsorganisatie, netwerk, etc.)
  9. Kan op basis van relevante gegevens zowel schriftelijk als mondeling communiceren met betrekking tot een plan, advies of het verstrekken van informatie, gebruik makend van heldere en correcte taal.
  10. Ontwikkelt een realistisch beroepsproduct (bijv. beleidsplan, protocol) ten behoeve van de beleidsvoering in de organisatie (bijvoorbeeld het pedagogisch beleid en/of onderwijsvisie van de organisatie bijv. verbeteren pedagogisch klimaat, ouderbetrokkenheid, taalbeleid, etc.)

Inhoud

In deze module staat de rol van verbinder centraal. Van de PEP-er wordt verwacht dat deze ontwikkelingen op de werkplek vertaalt naar concrete acties om een positieve veranderingen tot stand te brengen. Binnen de beroepsopdracht in dit semester doet de student ontwerponderzoek op het gebied van een vraagstuk vanuit de organisatie op pedagogisch gebied.  
 
 

 
 
 

School(s)

  • Pedagogische Academie