Vak: Gedrag & Communicatie-8 credits: 1

Vakcode
PHLM19GC8
Naam
Gedrag & Communicatie-8
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
1
Taal
Nederlands
Coördinator
R.F. Berghuis
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • schriftelijke toets - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

Voor de cursus Gedrag & Communicatie 8 zijn de leeruitkomsten geformuleerd op basis van vijf van de zeven CanMeds beroepsrollen, namelijk:

Communicator:
  • Tijdens binnenschoolse activiteiten toont de student aan over de voorwaardelijke kennis te beschikken om de rol van communicator naar behoren te kunnen vervullen.
  • De student kan zelfstandig in begrijpelijke taal en conform de regels van professionele communicatie een gesprek voeren met de patiënt, zijn naasten en/of andere betrokkenen van de patiënt, rekening houdend met hun culturele achtergrond.
  • De student kan, in het kader van een medisch consult, zelfstandig in voor de patiënt begrijpelijke taal en conform de regels van professionele communicatie de uitkomsten van het medisch onderzoek bespreken.
  • De student kan zelfstandig in voor de patiënt begrijpelijke taal en conform de regels van professionele communicatie het door zorgverleners gedragen behandelvoorstel in een advies-/counselinggesprek toelichten.
Organisator:
  • Tijdens binnen schoolse activiteiten toont de student aan over de voorwaardelijke kennis te beschikken om de rol van organisator naar behoren te kunnen vervullen.
  • De student organiseert de eigen werkzaamheden binnen zijn medische praktijkvoering zodanig dat deze zijn afgestemd op de belangen van en de organisatie binnen de zorginstelling.
  • De student organiseert de eigen werkzaamheden binnen zijn medische praktijkvoering zodanig dat de kwaliteit van zijn werkzaamheden niet in gevaar komt.
  • De student kan als ondernemend professional in het kader van maatschappelijke en politieke ontwikkelingen en de invloed hiervan op het Nederlandse gezondheidszorgsysteem, een analyse uitvoeren van de eigen organisatie (persoonlijk leiderschap).
  • De student kan als ondernemend professional een bijdrage leveren aan de ontwikkeling/bijstelling van beleid binnen een gezondheidszorgorganisatie teneinde adequaat in te spelen op de maatschappelijke en politieke ontwikkelingen (persoonlijk leiderschap).
  • De student kan als ondernemend professional de implicaties van het op basis van maatschappelijke en politieke ontwikkelingen gewijzigd beleid, binnen de stage verlenende instelling/praktijkleerplek toepassen (persoonlijk leiderschap).
Samenwerker:
  • Tijdens binnenschoolse activiteiten toont de student aan over de voorwaardelijke kennis te beschikken om de rol van samenwerker naar behoren te kunnen vervullen.
  • De student kan in het kader van het ontwikkelen, uitvoeren en evalueren van het (medische) beleid, binnen mono- en multidisciplinaire teams en samenwerkingsprocessen zichzelf als beginnend beroepsbeoefenaar positioneren.
  • De student neemt initiatief om in samenwerking met professionals de continuïteit van zorg binnen de zorgketen te optimaliseren (persoonlijk leiderschap).
Gezondheidsbevorderaar:
  • Tijdens binnen schoolse activiteiten toont de student aan over de voorwaardelijke kennis te beschikken om de rol van gezondheidsbevorderaar naar behoren te kunnen vervullen.
  • De student kan in het kader van preventie zelfstandig, in begrijpelijke taal en conform de regels van professionele communicatie, schriftelijk voorlichting geven aan een groep geïnteresseerden in public health.
  • De student kan in het kader van geïndiceerde en/of zorg gerelateerde preventie zelfstandig, in begrijpelijke taal en conform de regels van professionele communicatie, schriftelijk voorlichting geven aan patiënten en hun naasten en/of andere betrokkenen.
Professional:
  • Tijdens binnenschoolse activiteiten toont de student aan over de voorwaardelijke kennis te beschikken om de rol van professional naar behoren te kunnen vervullen.

Inhoud

In het vak Gedrag en Communicatie wordt in studiejaar 3 (GC8) gewerkt aan de competenties communiceren, samenwerken, organiseren en (professional) publiek leiderschap. Daarbij vormt Healthy Ageing het theoretisch raamwerk aan de hand waarvan gezondheidsgedrag in alle levensfasen (lees: van preconceptie tot aan levenseinde) aan de orde komen. Centraal daarin staat de vraag hoe de medische zorg op een geïntegreerde manier aan kan sluiten bij deze vragen. Studenten worden gestimuleerd om een visie te ontwikkelen op hoe zij als zorgprofessionals een bijdrage kunnen leveren aan positieve gezondheid en zelfregie van de patiënt. Aandacht wordt besteed aan communicatieve vaardigheden middels bespreking en gespreksvoering gekoppeld aan specifieke complexe zorgvragen toegespitst op: sexualiteit, problematische opvoedingssituaties, SOLK klachten en palliatieve zorg. Middels rollenspel, interdisciplinair overleg met wijkteam en regietheater met betrekking tot gespreksvoering met familie wordt aandacht besteed aan bespreking en oefenen van omgaan met specifieke en complexe zorgvragen. Te behandelen onderwerpen volgen de patiëntproblematiek die in de leerlijn Medisch handelen aan de orde komen.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies