Vak: Onderzoeker 1-1 credits: 1

Vakcode
PHLM19ONZ1-1
Naam
Onderzoeker 1-1
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
1
Taal
Nederlands
Coördinator
K.M. Menninga
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Literatuur-review - Opdracht

Leeruitkomsten

Voor de cursus Onderzoeker 1-1, 1-2 en 1-3 zijn de leeruitkomsten op basis van de CanMeds beroepsrol Onderzoeker geformuleerd, namelijk:

Onderzoeker:
  • Tijdens binnenschoolse activiteiten toont de student aan over de voorwaardelijke kennis te beschikken om de rol van Onderzoeker naar behoren te kunnen vervullen.
  • De student beoordeelt, met medenemen van de methodologische kwaliteit, bevindingen uit (inter)nationaal wetenschappelijk onderzoek op de relevantie ervan in de medische praktijk.
  • De student kan ter verantwoording van zijn professioneel handelen uitleggen hoe hij de methodologische en statistische aspecten uit een wetenschappelijk artikel heeft geïnterpreteerd.

Inhoud

Het handelen van de PA is bij voorkeur evidence based d.w.z. mede gebaseerd op gegevens uit wetenschappelijk onderzoek. Daarom is het belangrijk dat studenten resultaten en conclusies uit onderzoeken op kwaliteit, uitkomst en relevantie weten te schatten. Tijdens de module Onderzoeker-1 wordt geleerd om wetenschappelijk onderzoek te beoordelen in relatie tot de leerlijn Medisch Handelen. De studenten maken twee voorwaardelijke opdrachten welke met een voldoende dienen te worden afgesloten. De eerste voorwaardelijke opdracht bestaat uit een review-opdracht (PHLM19ONZ1-1). In deze reviewopdracht zal de nadruk liggen op het resultatenhoofdstuk. Dit resultatenhoofdstuk zal, anders dan het resultatenhoofdstuk van een systematisch review artikel, uitleg van de student bevatten over de interpretatie van de artikelen. Oftewel de student moet in dit hoofdstuk laten zien dat hij/zij snapt wat er in de artikelen naar voren is gekomen, wat dit bv zegt over de relevantie en wat dit zegt m.b.t. de onderzoeksvraag. Vanuit de opleiding worden meerdere sets artikelen aangeboden waaruit de student één set kiest. Uit deze set artikelen kiest de student één analyse-techniek die in alle artikelen (bijvoorbeeld een t-toets) wordt gebruikt. Vervolgens laat de student in de reviewopdracht zien hoe hij/zij deze artikelen interpreteert: denk aan verschil significantie en relevantie, verschil within en between scores). De studenten mogen samenwerken in tweetallen.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies