Vak: Leiderschap credits: 5

Vakcode
PHLM21LDS
Naam
Leiderschap
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
R.F. Berghuis
Werkvormen
  • Onderwijs
Toetsen
  • Verslag, position paper leiderschap - Professioneel product

Leeruitkomsten

Samenwerker:
  • De student neemt initiatief om in samenwerking met professionals de continuïteit van zorg binnen de zorgketen te optimaliseren.
Organisator:
  • De student kan als ondernemend professional in het kader van maatschappelijke en politieke ontwikkelingen en de invloed hiervan op het Nederlandse gezondheidszorgsysteem, een analyse uitvoeren van de eigen organisatie.
  • De student kan als ondernemend professional een bijdrage leveren aan de ontwikkeling/bijstelling van beleid binnen een gezondheidszorgorganisatie teneinde adequaat in te spelen op de maatschappelijke en politieke ontwikkelingen.
  • De student kan als ondernemend professional de implicaties van het op basis van maatschappelijke en politieke ontwikkelingen gewijzigd beleid, binnen de stage verlenende instelling/praktijkleerplek toepassen.
Professional:
  • De student kan een systematische bijdrage leveren aan de kwaliteit van het specialistische domein door het belang van evidence based medicine te benadrukken.
  • De student kan binnen de praktijkleerplek een systematische bijdrage leveren aan de kwaliteitszorg binnen de zorginstelling/multidisciplinaire praktijk door middel van analyses en het doorlopen van de PDCA cirkel.

Inhoud


In het curriculum wordt gewerkt met een stapsgewijze benadering van het thema Leiderschap gedurende de opleiding. In het eerste leerjaar ligt de focus op het ontwikkelen van Persoonlijk leiderschap. Hier gaat het om de vraag hoe de student zichzelf positioneert als een nieuwe professional in het medisch domein van Physician Assistant. Tijdens het tweede leerjaar staat de ontwikkeling van Professioneel leiderschap centraal. Dan gaat het over hoe de student zich positioneert en profileert binnen zijn organisatie en daaraan verbonden partnerinstellingen tot een veelzijdig professional (zowel in het medische- als het wetenschappelijke domein en op het gebied van samenwerking binnen de organisatie). Tenslotte komt in het derde leerjaar Publiek leiderschap aan de orde: hoe kan de student bijdragen aan het "Grotere Geheel" van zijn beroep als PA, nationaal en internationaal? Denk daarbij aan deelname aan werkgroepen, het geven van presentaties, een bijdrage leveren aan maatschappelijke vraagstukken en het vergroten van sociaal bewustzijn. Kort samengevat: "De 3 P's van PA Leiderschap in onderwijs en praktijk". In studiejaar 1, 2 en 3 van de opleiding Physician Assistant worden tijdens de lessen Gedrag en Communicatie thema's gerelateerd aan leiderschap en medische professionaliteit. In de zogeheten Masterlabs Leiderschap wordt vanuit het Canmeds model en Raamplan Artsenopleiding 2020) en specifieke onderwerpen uit medische professionaliteit verdieping geboden van waaruit de student een visie op uitoefening van het beroep in kader van het grotere geheel kan ontwikkelen. De onderwerpen die in de Masterlabs aan de orde komen zijn: Persoonlijke drijfveren, kwaliteiten/ waarden en normen, ethiek, patiënt veiligheid/kwaliteitszorg, visieontwikkeling en positieve gezondheid en verandermanagement.
 In studiejaar 3 wordt door de studenten een 'position paper PA Leiderschap' geschreven waarbij de ontwikkeling van 'novice to expert' wordt beschreven en de studenten worden uitgedaagd om hun droombeeld t.a.v. beroepsuitoefening over 5-10 jaar te beschrijven. Daarin staat centraal de te beantwoorden vraag welke leiderschapskwaliteiten ze daar voor nodig hebben om het doel te bereiken.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Gezondheidsstudies