Vak: Burgergericht communiceren credits: 5

Vakcode
REDB22BUC
Naam
Burgergericht communiceren
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
M.A. Bolster-van der Werff
Werkvormen
  • Opdracht
  • Werkcollege
Toetsen
  • Burgergericht communiceren - Opdracht

Leeruitkomsten

Adviseren, niveau 2
De student informeert de cliënt (persoon of organisatie) na verduidelijking van een complex maar afgebakend juridisch vraagstuk over mogelijke oplossingen rekening houdend met de standpunten van de verschillende partijen waarbij relevante rechtsbronnen worden gebruikt en verantwoordt mondeling of schriftelijk welke keuzes er gemaakt kunnen worden:
-De student motiveert schriftelijk of mondeling welke keuzes er gemaakt kunnen worden en welke consequenties die hebben voor cliënt.

 

Inhoud

Bij Burgergericht Communiceren analyseren studenten binnen de context van de overheid diverse communicatieve situaties. Vervolgens wordt vanuit verschillende perspectieven een onderbouwd en passend geformuleerd advies uitgebracht.
Bij het subonderdeel Professionele mondelinge communicatie leren studenten op methodisch verantwoorde wijze te communiceren, gebruikmakend van de juiste gesprekstechnieken. Hierbij wordt specifiek aandacht besteed aan (pre)mediation. Ook wordt aandacht besteed aan het leren omgaan met- en anticiperen op eventuele weerstanden. Bij het subonderdeel Professionele schriftelijke communicatie maken studenten kennis met juridisch argumenteren en leren zij in verschillende situaties burgergericht te formuleren, rekening houdend met de verschillende belangen van burgers, partijen en organisaties.

In blok 1 wordt de behandelde stof geïllustreerd aan de hand van actuele praktijkcasuïstiek. In blok 2 worden kennis en vaardigheden uit Burgergericht Communiceren vervolgens toegepast in een fictieve casus (project Meerstad) waarbij er een sterke integratie is van de juridische inhoud, de communicatieve vaardigheden en ethiek.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies