Vak: Legal management credits: 5

Vakcode
REDB22LEM
Naam
Legal management
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
L. Wolting
Werkvormen
  • Opdracht
  • Werkcollege
  • Werkvorm 1
Toetsen
  • Legal management - Opdracht

Leeruitkomsten

Adviseren, niv 2
De student informeert de cliënt (persoon of organisatie) na verduidelijking van een complex maar afgebakend juridisch vraagstuk over mogelijke oplossingen rekening houdend met de standpunten van de verschillende partijen waarbij relevante rechtsbronnen worden gebruikt en verantwoordt mondeling of schriftelijk welke keuzes er gemaakt kunnen worden:
LU1: De student achterhaalt door samenspraak met de cliënt de complexe maar afgebakende juridische vraag;
LU3: De student komt samen met de cliënt tot een optimale keuze.

Belangen behartigen, niv. 2
De student herkent, onder begeleiding, in een complexe maar afgebakende juridische context belangen van verschillende cliënten of organisaties, vertaalt die belangen in verschillende juridische standpunten en vertegenwoordigt een van de cliënten of organisaties door diens belang(en) en standpunt(en) te presenteren in of buiten een juridische procedure:
LU 1: De student herkent de verschillende belangen van betrokkenpartijen;
LU 2: De student vertaalt verschillende belangen naar juridische standpunten;
LU 3: De student zet relevante argumenten in binnen een civiele of bestuursrechtelijke procedure of een buitengerechtelijk geschil.
LU 4: De student benoemt welke rol hij kan aannemen om de belangen van de cliënt zo goed mogelijk te behartigen, rekening houdend met effectiviteit en ethischeaspecten.

Organiseren, niv. 2
De student identificeert in een complexe en afgebakende casus organisatieprocessen van de juridische dienstverlening binnen een organisatie en geeft inzicht in de juridische risico’s die een organisatie loopt:
LU 2: De student brengt in kaart, door middel van een omgevingsanalyse en interne analyse, waar kansen en bedreigingen, sterke en zwakke punten liggen voor de organisatie en het betreffendewerkproces.
LU 3: De student brengt in kaart, door middel van het toepassen van verschillende modellen met betrekking tot kwaliteitszorg, welke (juridische) risico’s een organisatie loopt;

Inhoud

Bij Legal Management wordt ingegaan op het identificeren van juridische risico’s en het begrijpen van de implicaties ervan voor ondernemers en organisaties.

De student verwerft tijdens de cursus inzicht in de methoden uit de organisatiekunde en juridisch risicomanagement om risico’s het signaleren, analyseren (wegen) en beheersen.

Gewapend met de opgedane kennis over organisatiekunde en juridisch risicomanagement ontwerpt de cursist een risicovragenlijst (risicoscan). Hierbij formuleert de cursist zelfstandig risico’s op vijf verschillende juridische thema’s. 

Legal Management resulteert in een individueel portfolio met een organisatieanalyse, risicoscanvragen en een reflectie op de professionele ontwikkeling.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies