Vak: Casus Meerstad credits: 10

Vakcode
REDB22STAD
Naam
Casus Meerstad
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
10
Taal
Nederlands
Coördinator
C.W. Bouwmeester
Werkvormen
  • Projectonderwijs
Toetsen
  • Casus Meerstad - Opdracht

Leeruitkomsten

Analyseren, niveau 3
De beginnende beroepsbeoefenaar analyseert in een complexe situatie juridische vraagstukken rekening houdend met de omgeving en met gebruikmaking van meerdere juridische en niet- juridische bronnen. De student maakt daarbij gebruik van praktijkgericht juridisch onderzoek en verantwoordt de daarin gemaakte keuzes.
1. De student brengt van een complexe juridische praktijksituatie en/of een open probleemstelling waarbij meerdere actoren een rol spelen, de feiten in kaart, maakt daarbij een ordening op juridische relevantie, formuleert van daaruit de rechtsvragen en kan deze schriftelijk en/of mondeling beantwoorden en verantwoorden;

Beslissen, niveau 3
De beginnende beroepsbeoefenaar stelt in een complex juridisch vraagstuk de rechtspositie vast en benoemt de rechtsgevolgen van meerdere (rechts)personen en motiveert die:
1. De student stelt zelfstandig de rechtspositie vast en benoemt de rechtsgevolgen in een complexe praktijksituatie;
2. De student neemt een besluit op basis van afweging van belangen van meerdere partijen en andere betrokkenen;
3. De student verantwoordt hoe hij het besluit heeft genomen en hoe de belangen zijn gewogen.

Adviseren, niveau 3
De beginnende beroepsbeoefenaar informeert de cliënt (persoon of organisatie) na gedegen onderzoek over een complex juridisch vraagstuk rekening houdend met de standpunten van de verschillende partijen waarbij relevante rechtsbronnen worden gebruikt. Hij verwoordt schriftelijk en mondeling hoe het advies tot stand is gekomen en motiveert welke oplossing(srichting) voor de opdrachtgever het meest passend is:
-De student communiceert conclusies, kennis, motieven en overwegingen op passende wijze aan de cliënt en/of opdrachtgever.

Inhoud

In de module Recht en Overheid gaat het over de relatie of het ‘spel’ tussen de burger en de overheid. Om dit spel te kunnen spelen is het noodzakelijk te begrijpen hoe het recht werkt dat de verhouding tussen burgers en de overheid en van de overheden onderling regelt. Maar ook hoe de overheid in elkaar steekt, en hoe je met en van elkaar kunt en wil leren: communiceren blijkt daarin de sleutel te zijn. Is het mogelijk om een (groot) project als bijvoorbeeld Meerstad goed tot stand te laten komen? Met welke belangen moet hierbij rekening worden gehouden? En hoe worden burgers door de overheid bij dit proces betrokken en geïnformeerd? Dat is heel in het kort wat je in deze module gaat ervaren. 
 
In het eerste blok doe je de benodigde kennis op over publiekrecht en communicatie. In het tweede blok ga je bij het project Casus Meer-stad zelf aan de slag in een fictief overheidsproject. Je krijgt hier te maken met allerlei omstandigheden waar jij iets mee moet gaan doen. Dat kan een beslissing of besluit zijn, een beslissing op bezwaar of het ontwerpen van bijvoorbeeld persona’s dan wel scenario’s voor bewoners. Op verschillende manieren ga je aan de gang om jouw Meer-stad te kwalificeren als een veilige stad, een duurzame stad, een leefbare stad of wellicht meer als een nieuwe stad. Welke stad jouw Meer-stad ook is, duidelijk is dat je in dit overheidsproject te maken krijgt met verschillende belangen, dimensies en ethische dilemma’s. Je leert samen met je teamleden hier op een verantwoorde en juridisch juiste manier mee om te gaan, zodat je niet alleen je communicatie met de bewoners, organisaties en bedrijven, maar ook met de politiek in goede banen weet te leiden.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies