Vak: Afstudeeropdracht credits: 30

Vakcode
REVB22ASO1
Naam
Afstudeeropdracht
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
30
Taal
Nederlands
Coördinator
-
Werkvormen
  • Afstudeeropdracht
  • Afstudeeropdracht internationaal
  • Individueel
  • Intervisie
  • Onderwijs
  • Zelfstudie
Toetsen
  • Afstudeeronderzoek - Overige toetsing

Leeruitkomsten

De student toont met het afstudeeronderzoek aan te beschikken over de volgende competenties en leeruitkomsten:

Analyseren
De beginnende beroepsbeoefenaar analyseert zelfstandig in een praktijksituatie actuele (sociaal)juridische vraagstukken rekening houdend met de omgeving en met gebruikmaking van relevante juridische en niet-juridische theoretische bronnen.

De bijbehorende leeruitkomsten zijn:
2. De student voert op methodisch en theoretisch verantwoorde wijze een onderzoek uit om te komen tot een beroepsproduct dat bijdraagt aan een oplossing voor een actueel (sociaal)juridisch praktijkvraagstuk. 

3. De student verantwoordt hoe hij is gekomen tot het ontworpen beroepsproduct als bijdrage aan een oplossing voor een actueel (sociaal)juridisch praktijkvraagstuk. Daarbij bespreekt hij de kwaliteiten en beperkingen van zowel het beroepsproduct als het onderliggende praktijk gericht (sociaal)juridisch onderzoek en geeft inzicht in de implicaties van het beroepsproduct voor de praktijk van de opdrachtgever.

Adviseren
De beginnende beroepsbeoefenaar informeert de cliënt, de eigen organisatie of zijn opdrachtgever en adviseert over wat in zijn situatie de best passende handelswijze is binnen de mogelijkheden van wet- en regelgeving en beleid. Hij verwoordt schriftelijk en mondeling hoe het advies tot stand is gekomen en motiveert welke oplossing(srichting) voor de cliënt, de eigen organisatie of zijn opdrachtgever het meest passend is.

De bijbehorende leeruitkomsten zijn:
1. De student ontwerpt vanuit zijn (sociaal)juridische expertise een met de cliënt/opdrachtgever meermaals afgestemd beroepsproduct dat bijdraagt aan de oplossing voor een (sociaal)juridisch praktijkprobleem en creëert daarmee waarde voor de dagelijkse praktijk van de cliënt en/of opdrachtgever.

2. De student communiceert conclusies, kennis, motieven en overwegingen op passende wijze aan de cliënt en/of opdrachtgever.

Professioneel ontwikkelen
De beginnende praktijkbeoefenaar ontwikkelt zijn professionele identiteit door bewust en methodisch te reflecteren op dat wat hem tot de (sociaal) juridisch professional maakt die hij gedurende zijn opleiding is geworden. Daarnaast toont hij visie op hoe hij die rol in de toekomst wil ontwikkelen. Hierbij profileert en positioneert hij zich als verantwoord handelend, multidisciplinair samenwerkend en ondernemend vakman.

De bijbehorende leeruitkomsten zijn:
1. De student ontwikkelt zijn professionele identiteit door methodische reflectie op de eigen rol als (sociaal-)juridisch professional en op eigen kennis, kunde en kwaliteiten in relatie tot zijn toekomstige beroep. Hij is zich bewust van wat er gezien zijn rol en toekomstig beroep van hem wordt gevraagd en dus van zijn kwaliteiten en ontwikkelpunten. Hierover legt hij mondeling en schriftelijk verantwoording af.

2. De student ontwikkelt zijn professionele identiteit door visie te tonen op de eigen rol als startbekwaam (sociaal) juridisch professional binnen de context van de eigen functie, de eigen (afstudeer)organisatie, het eigen (afstudeer)team en de maatschappij. Hierover legt hij mondeling en schriftelijk verantwoording af.

3. De student ontwikkelt zijn professionele identiteit door zich te positioneren en profileren als verantwoord handelend (sociaal-)juridisch professional  m.b.t. de kwaliteit van het eigen werk en m.b.t.  de eigen (afstudeer)organisatie, het eigen (afstudeer)team en de maatschappij.

4. De student ontwikkelt zijn professionele identiteit door zich te positioneren en profileren als zelfsturend, (multidisciplinair) samenwerkend en ondernemend (sociaal-)juridisch vakman binnen de eigen (afstudeer)organisatie en het eigen (afstudeer)team.



 

Inhoud

Niveau: gevorderd (3)
Inhoud:
De afstudeeropdracht is de afsluiting van de bachelor HBO-Rechten. De afstudeeropdracht voer je individueel uit rondom een juridisch praktijkvraagstuk in opdracht van een opdrachtgever uit het werkveld, binnen een lectoraat, of binnen een innovatiewerkplaats. Het ontwikkelen van een beroepsproduct dat een bijdrage gaat leveren aan het oplossen van het vraagstuk vanuit je opdrachtgever staat daarbij centraal. Om tot dit beroepsproduct te komen voer je praktijkgericht juridisch onderzoek uit waarbij je veelal zult steunen op de uitgangspunten van ontwerpgericht onderzoek en/of design thinking. Hierbij wordt een redelijke mate van zelfstandigheid van jou verwacht. Hetzelfde geldt voor het vermogen om te improviseren, kritisch na te denken en beslissingen te nemen op basis van de informatie die je verzamelt. Bij het opleveren van het uiteindelijke beroepsproduct laat je door middel van een schriftelijke onderbouwing van het beroepsproduct zien dat je op de hoogte bent van recente ontwikkelingen in wet- en regelgeving en vakliteratuur, en op basis van een methodisch en theoretisch verantwoord onderzoek tot het beroepsproduct bent gekomen, waarbij je oog hebt voor de belangen van je opdrachtgever en andere relevante stakeholders. De afstudeeropdracht wordt afgesloten met een assessmentgesprek. Tijdens het assessmentgesprek presenteer je het beroepsproduct en hoe je tot dit beroepsproduct gekomen bent. Daarnaast reflecteer je, op basis van je PI portfolio, op je eigen professionele ontwikkeling tot een beginnend HBO-professional. Tijdens het assessmentgesprek laat je zien dat je in staat bent om kritisch te reflecteren op hoe jij verantwoord handelt, je professioneel vakmanschap en je eigen rol als (sociaal-)juridisch professional. De afstudeeropdracht is dus te beschouwen als een laatste proeve van bekwaamheid.

Zie voor een nadere uitwerking van het proces en de voorwaarden de afstudeerhandleiding en het OER.

Bijzonderheden:
Studenten tekenen Afstudeerovereenkomst met opdrachtgever
 
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies