Vak: Contract en vermogen credits: 5

Vakcode
REVH20CTV
Naam
Contract en vermogen
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
T.H. Ubbens-Elings
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Practicum / Training
  • Simulatie
  • Werkcollege
Toetsen
  • Contract en vermogen - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

Analyseren

De beginnende beroepsbeoefenaar analyseert in een complexe situatie juridische vraagstukken rekening houdend met de omgeving en met gebruikmaking van meerdere juridische en niet-juridische bronnen. De student maakt daarbij gebruik van praktijkgericht juridisch onderzoek en verantwoordt de daarin gemaakte keuzes:

1. De student brengt van een complexe juridische praktijksituatie en/of een open probleemstelling waarbij meerdere actoren een rol spelen, de feiten in kaart, maakt daarbij een ordening op juridische relevantie, formuleert van daaruit de rechtsvragen en kan deze schriftelijk en/of mondeling beantwoorden en verantwoorden.

Inhoud

Niveau: gevorderd (3) 
Inhoud: Tijdens dit studieonderdeel gaan de studenten aan de slag met diverse onderdelen van het vermogensrecht ("Vermogen"), vanuit het goederenrecht zijn dit de bijzondere overdrachten, derdenwerking, beperkte rechten en eigendomsvoorbehoud, verdieping pand, hypotheek en beslag. Tot slot komt het verhaal en de positie van de crediteuren bij insolventie verdiepend aan bod. Het deel contractenrecht (“Contract”) gaat praktisch aan de slag door studenten een contract te laten opstellen op een goederenrechtelijk terrein. Achtereenvolgens komen dan de précontractuele fase, diverse contractuele bepalingen, de algemene voorwaarden en de uitleg van de overeenkomst aan bod in theorie en praktijk. De praktische kant van dit onderdeel gebeurt door studenten te laten onderhandelen onder leiding van de docent Professionele Communicatie en de docent Contractenrecht. Omdat het contract n.a.v. een goederenrechtelijk probleem wordt opgesteld zijn beide onderdelen van het vermogensrecht geïntegreerd.







 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies