Vak: Digitale economie credits: 5

Vakcode
REVH20DGE
Naam
Digitale economie
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
J.P. Hof
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
Toetsen
  • Digitale economie - Opdracht

Leeruitkomsten

Analyseren
De beginnende beroepsbeoefenaar analyseert in een complexe situatie juridische vraagstukken rekening houdend met de omgeving en met gebruikmaking van meerdere juridische en niet-juridische bronnen. De student maakt daarbij gebruik van praktijkgericht juridisch onderzoek en verantwoordt de daarin gemaakte keuzes:
De student brengt van een complexe juridische praktijksituatie en/of een open probleemstelling waarbij meerdere actoren een rol spelen, de feiten in kaart, maakt daarbij een ordening op juridische relevantie, formuleert van daaruit de rechtsvragen en kan deze schriftelijk en/of mondeling beantwoorden en verantwoorden.

Beslissen
De beginnende beroepsbeoefenaar stelt in een complex juridisch vraagstuk de rechtspositie vast en benoemt de rechtsgevolgen van meerdere (rechts)personen en motiveert die:

  1. De student stelt zelfstandig de rechtspositie vast en benoemt de rechtsgevolgen in een complexe praktijksituatie;
  2. De student neemt een besluit op basis van afweging van belangen van meerdere partijen en andere betrokkenen;
  3. De student verantwoordt hoe hij het besluit heeft genomen en hoe de belangen zijn gewogen.

Inhoud

Niveau: gevorderd (3) 

Inhoud:

Veel grote organisaties hebben tegenwoordig een afdeling Compliance. Deze afdeling houdt toezicht op de naleving van wet- en regelgeving door de organisatie en valt veelal direct onder de verantwoordelijkheid van de CEO. Een Compliance Officer moet signaleren welke wet- en regelgeving van toepassing is op de organisatie, compliance-risicoanalyses uitvoeren, interne protocollen opstellen, controleren of deze protocollen worden nageleefd, het creƫren van awareness onder de medewerkers en het rapporteren van incidenten bij de directie of (nationale) toezichthouders.

Het onderdeel Digitale Economie bouwt voort op de kennis die is verkregen in blok 1.4 en blok 2.3. Binnen het onderdeel worden o.a. de volgende onderdelen behandeld: Cybersecurity & Safety, Privacy, Cybercrime, Wet op het financieel toezicht (Wft), Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft), Aansprakelijkheidsrecht, Verzekeringsrecht en ICT-contracten. Ook wordt er aandacht besteed aan organisatiesensitiviteit en het schrijven van beleid.

 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies