Vak: Duurzame overheid credits: 5

Vakcode
REVH20DUO
Naam
Duurzame overheid
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
M. den Uijl
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Duurzame overheid - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten


Analyseren
De beginnende beroepsbeoefenaar analyseert in een complexe situatie juridische vraagstukken rekening houdend met de omgeving en met gebruikmaking van meerdere juridische en niet-juridische bronnen. De student maakt daarbij gebruik van praktijkgericht juridisch onderzoek en verantwoordt de daarin gemaakte keuzes:
  1. De student brengt van een complexe juridische praktijksituatie en/of een open probleemstelling waarbij meerdere actoren een rol spelen, de feiten in kaart, maakt daarbij een ordening op juridische relevantie, formuleert van daaruit de rechtsvragen en kan deze schriftelijk en/of mondeling beantwoorden en verantwoorden.

Inhoud

Niveau: gevorderd (3) 
Inhoud: Deze module introduceert de student met de 'duurzame overheid'. In deze module wordt een (fictieve) gemeente als uitgangspunt genomen en geanalyseerd wat er allemaal, juridisch, komt kijken bij het zetten van een aantal stappen ten aanzien van verduurzaming in die gemeente. Denk aan het bouwen van een windmolen, het aanleggen van een groot zonnepark, het aansluiten van een wijk op waterstof ter verwarming van de gebouwde omgeving. Het uitgangspunt is de (lokale) overheid die initiatieven van burgers t.a.v. duurzaamheid (duurzame energie/circulaire economie) wil faciliteren, maar niet weet wat daar allemaal bij komt kijken.
De module bestaat uit 3 onderdelen:

Omgevingsrecht
Vragen die in dit onderdeel voorbij komen zijn o.a.: Welke grenzen zijn er op het grond van het huidige (en het toekomstige) omgevingsrecht voor bijvoorbeeld een windmolen of een zonnepark, hoe werkt een bestemmingsplan, onder welke voorwaarden kan er een omgevingsvergunning worden verleend, etc.

Milieurecht
In het onderdeel milieurecht wordt een eerste kennismaking gemaakt met dit rechtsgebied, waarbij onder andere aandacht wordt besteed aan activiteiten waarvoor een omgevingsvergunning milieu nodig is. Daarnaast wordt aandacht besteed aan een van de actuele onderwerpen in het milieurecht, zoals water, bodem of afval.

Energierecht
In dit onderdeel wordt aandacht besteed aan de mogelijkheden die er zijn op grond van internationale regelgeving, zoals de Clean Energy Package van de EU en op basis van nationale regelgeving, zoals de Gaswet en de Elektriciteitswet die er zijn om te experimenteren met vormen van duurzame energie en met name welke rol burgers daarin kunnen hebben. Daarbij worden ook de grenzen van deze mogelijkheden besproken, welke ontheffingen en/of vergunningen zijn evt nodig. Daarnaast wordt een college gewijd aan klimaatadaptatie, in hoeverre wordt er in wet- en regelgeving, en uiteindelijk op lokaal niveau door gemeenten in bestemmingsplannen, rekening gehouden met het veranderende klimaat en wat wordt er dus concreet gedaan om de schadelijke gevolgen van de klimaatverandering te controleren.

In alle drie de onderdelen is er ook focus op de mogelijkheden voor burgers om te participeren in de energietransitie en de ontwikkelingen t.a.v. een circulaire economie.
 
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies