Vak: Jurist in control 1 credits: 5

Vakcode
REVH9JCT1
Naam
Jurist in control 1
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
E.H. van Beem
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
Toetsen
  • Jurist in control 1 - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

Competentie Analyseren:
Niveau 2
De student analyseert onder begeleiding in een afgebakende complexe situatie juridische vraagstukken rekening houdend met de omgeving en met gebruikmaking van meerdere juridische en niet-juridische bronnen en verantwoordt de daarin gemaakt keuzes mondeling en schriftelijk.

2.1: De student brengt van een afgebakende complexe juridische praktijksituatie en/of een open probleemstelling de feiten in kaart, maakt daarbij een ordening op juridische relevantie, formuleert van daaruit de rechtsvragen en kan deze schriftelijk en/of mondeling beantwoorden en verantwoorden.

Inhoud

Door de toenemende digitalisering en globalisering van onze samenleving ontstaan er nieuwe juridische vraagstukken. Deze vraagstukken bevinden zich met name op het terrein van het ICT-recht, Europees recht en Human Rights.

Via het internet kan informatie wereldwijd worden gedeeld, waardoor het privacyrecht of het Intellectueel Eigendomsrecht van anderen eenvoudig kan worden geschonden. Bovendien heeft het internet gezorgd voor nieuwe vormen van handel, zoals e-commerce. Hierbij dienen de regels rondom het vrij verkeer in beginsel in acht te worden genomen. Inmiddels hebben sommige internetbedrijven een behoorlijke monopolypositie weten te verwerven en zijn om deze reden op hun vingers getikt. Binnen de Europese Unie bestaat namelijk het kartelverbod en het verbod op het misbruiken van een machtspositie.

Dit studieonderdeel is een verdieping op blok 4 van de propedeuse en blok 2.1 van jaar 2. Binnen het Onderdeel Jurist in Control 1 zullen daarom de volgende onderwerpen worden behandeld: ICT-recht (ICT-contracten, Privacyrecht, Intellectueel Eigendomsrecht), Europees recht (Interne markt, de Vier vrijheden, Mededingingsrecht en E-commerce) en Human Rights.





 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies