Vak: Inleiding in het publieke recht credits: 5

Vakcode
SIREP9IPU1
Naam
Inleiding in het publieke recht
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
P. Kersse
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Hoorcollege
  • Individueel
  • Opdracht
  • Werkcollege
Toetsen
  • Inleiding in het publieke recht - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten

De startende student analyseert op methodische wijze in een eenvoudige en afgebakende situatie (sociaal)juridische vraagstukken met gebruikmaking van aangereikte juridische en niet-juridische bronnen.

 

Inhoud

Met het vak Inleiding in het publiekrecht wordt een eerste inleiding in zowel het Europees recht, staatsrecht als het strafrecht gegeven. Het Europees recht werkt in toenemende mate door in de Nederlandse rechtsorde. Dit maakt dat kennis op dit vlak zeer relevant is voor rechtenstudenten. Dit vak beoogt dan ook de student een korte eerste inleiding in dit (institutionele) recht van de Europese Unie te bieden, middels een eerste kennismaking het institutionele kader van de Europese Unie, namelijk de instellingen van de EU, zoals het Europees Parlement, de Europese Raad, de Raad van de Europese Unie, de Europese Commissie, het Hof van Justitie van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en de Rekenkamer en hun taken en bevoegdheden. Daarnaast wordt ook een eerste inkijk gegeven in de Europese wetgeving, de verschillende soorten wet- en regelgeving en de wetgevingsprocedure.

In het staatsrechtelijke gedeelte maken studenten kennis met de basisbegrippen, bronnen en belangrijkste organen van het Nederlandse staatsbestel. Hierbij wordt onder meer ingegaan op de Grondwet, grondrechten en relevante jurisprudentie. Daarnaast wordt ook ingegaan op de drie staatsmachten (wetgever, bestuur en rechter) en hun onderlinge verhouding.

In het strafrechtelijk gedeelte wordt zowel het materiele als het formele strafrecht besproken. Hierbij wordt ingegaan op belangrijke onderwerpen zoals legaliteit, opzet, schuld, het opsporingsonderzoek, het onderzoek ter terechtzitting, strafuitsluitingsgronden, het rechterlijk beslissingsmodel, de uitspraak en de strafoplegging. Deze onderwerpen worden besproken op grond van actuele literatuur en relevante jurisprudentie.
 

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies