Vak: Schulden en recht 1 credits: 5

Vakcode
SJDB22SER1
Naam
Schulden en recht 1
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
J.O. van Diepen
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Werkcollege
Toetsen
  • Schulden en recht 1 - Computer, organisatie ToetsCentrum

Leeruitkomsten


Analyseren niveau 3
De beginnende beroepsbeoefenaar analyseert zelfstandig in een complexe situatie sociaaljuridischevraagstukken rekening houdend met de omgeving en met gebruikmaking van meerdere juridische,sociaal wetenschappelijke en andere niet-juridische bronnen. Hij plaatst daarbij de informatie in eensociale, juridische, maatschappelijke, culturele en persoonlijke context en gaat na wat debeïnvloedbare factoren zijn:
  • De student brengt van een complexe sociaaljuridische praktijksituatie en/of een open probleemstelling waarbij meerdere actoren een rol spelen, de feiten in kaart. De student hanteert hierbij een integrale aanpak en plaatst de feiten in een sociale, maatschappelijke, culturele en persoonlijke context.

Inhoud

De SJD-jurist zal in de praktijk veelvuldig in aanraking komen met de positie van
schuldenaren en schuldeisers. In dit vak krijgt de student kennis van de verschillende procedures en verhaalsmogelijkheden binnen het insolventierecht, en dan vooral gericht op het overeenkomstenrecht, inclusief bijzondere overeenkomsten  zoals (condumenten)koop, huur en opdracht, goederenrecht, elementen in het personen en familierecht zoals handelingsbekwaamheid en beschermingsmaatregelen. Er zal een start worden gemaakt met het insolventierecht en dan vooral gericht op het minnelijk traject, de wettelijke basis voor vroegsignalering en enigszins ook de toelating tot de WSNP.
 

School(s)

  • Instituut voor Rechtenstudies