Vak: Creëren actieve en gezonde leefomgeving  credits: 5

Vakcode
SKVH22AGL
Naam
Creëren actieve en gezonde leefomgeving 
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
J.S.R. Lo-A-Njoe
Werkvormen
  • Action learning
  • Gastcollege
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
Toetsen
  • Creëren actieve en gezonde leefomgeving  - Performance assessment

Leeruitkomsten

LOLU 2: Onderzoeken en ontwikkelen 
De sportkundige is een onderzoekende professional in de sport- en beweegcontext, die onder begeleiding methodisch te werk gaat vanuit een gezonde nieuwsgierigheid en proactieve houding. Hij stelt vragen, analyseert en interpreteert onder begeleiding resultaten van onderzoek. Op basis van de opgedane kennis en inzichten ontwikkelt hij onder begeleiding passende sport- en beweegproducten. 
 
LOLU 4: Leiding geven/ managen en organiseren 
De sportkundige organiseert onder begeleiding en binnen gestelde kaders een adequate uitvoering van de werkzaamheden en is daarin proactief. 
 
LOLU 5: Evalueren en adviseren 
De sportkundige ontwikkelt, adviseert, implementeert en evalueert onder begeleiding over strategie en beleid omtrent sport en bewegen. De sportkundige hanteert hierbij onder begeleiding de beleidscyclus met als doel de continuïteit en kwaliteit van zowel de sport- en beweegproducten als de waarde voor de (sport)organisatie te borgen en te ontwikkelen. 
 
Competentieniveau 1 
 
Leerwegonafhankelijke Leeruitkomsten ALO 
 
LOLU 1: Pedagogisch bekwaam:   
De sportleraar realiseert, binnen gestelde kaders en onder begeleiding, een veilige en ontwikkelingsgerichte leeromgeving voor leerlingen zodat zij zich sociaal-emotioneel en moreel verder ontwikkelen, rekening houdend met diversiteit en aandacht schenkend aan zelfvertrouwen en actieve leefstijl.  
 
LOLU 4: Bekwaam in samenwerken met collega’s en de omgeving:  
De sportleraar neemt samen met collega’s verantwoordelijkheid voor het leerklimaat (leerpsychologisch, sociaal-maatschappelijk) binnen de vaksectie. Hij draagt bij aan positieve en productieve werkverhoudingen in de vaksectie.  
 
LOLU 5: Bekwaam in vakmatige ontwikkeling o.b.v. onderzoekend vermogen:  
De sportleraar voert onderzoek op basis van de interventiecyclus uit in zijn beroepssituatie. Hij doorloopt, onder begeleiding en binnen gegeven kaders, de interventiecyclus of delen ervan, en maakt daarbij gebruik van deels aangereikte theorieën om tot verbeteringen te komen. Dit proces voert hij op systematische en navolgbare wijze uit.  
 
Niveau 1 

 

Inhoud


Een actieve en gezonde leefomgeving is een leefomgeving die mensen faciliteert, stimuleert en uitdaagt om te bewegen, te sporten, te spelen en elkaar te ontmoeten. Hierbij gaat het niet alleen om de inrichting van de leefomgeving (hardware) maar ook om de wijze waarop de leefomgeving wordt geactiveerd (software) en hoe de leefomgeving wordt georganiseerd en beheerd (orgware). Deze aspecten komen samen in het BVO model van Kenniscentrum Sport en Bewegen. Daarnaast draait een gezonde leefomgeving om verschillende dimensies van gezondheid die Machteld Huber vertaald naar 6 dimensies van positieve gezondheid. 
 
In deze module gaat de student de uitdaging aan om een bestaand sociaal-maatschappelijk sport- en beweegconcept te vertalen naar een zelfgekozen praktijksituatie. De student gebruikt daarbij kennis en inzichten vanuit sportmarketing, sportsociologie, pedagogiek en gedragsverandering waarbij een ecologische benadering wordt gekozen. In deze module heeft de student dan ook de complexe taak om verschillende waarden van sport in een praktisch project bijeen te brengen! Het gaat er niet alleen om dat de dingen op operationeel niveau goed worden georganiseerd maar vooral ook dat de goede dingen worden gedaan. Wat die goede dingen zijn bepaalt de student op basis van een analyse van de belangen van de stakeholders en vanuit empathie met en kennis van de doelgroep. De interventie moet uitgevoerd worden, anderen activeren en bijdragen aan het creëren van een actieve en gezonde leefomgeving (wijken, dorpen).  
 
De student herontwerpt in samenwerking met een sportprofessional als partner, een concept dat gericht is op het vitaliseren van een bepaalde doelgroep door gebruik te maken van bewegen in de openbare ruimte. De focus ligt dit keer niet op de doelgroep, maar op  “wat moet een professional doen om dit te bereiken?” Deze opdracht wordt individueel uitgevoerd en getoetst. Binnen de opdracht krijgen “leiding geven aan werknemers” en “samenwerken met een sportprofessional” een plek. De student blijft individueel eindverantwoordelijk voor de uitvoering van de opdracht en zal individueel beoordeeld worden. Toetsing is gebaseerd op de daadwerkelijke uitvoering van het beweegconcept, de voorbereiding en de aansturing van de zelf aangestelde werknemers. Aan het einde van de module is het concept uitontwikkeld, uitgevoerd en presenteert de student dit in een eindpitch en middels een aftermovie waarin de uitvoering en het leidinggeven zichtbaar worden.  
 
 

School(s)

  • Instituut voor Sportstudies