Vak: Het psychodiagnostisch instrument credits: 30

Vakcode
TPDB22INSTR
Naam
Het psychodiagnostisch instrument
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
30
Taal
Nederlands
Coördinator
I. Noback
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Het psychodiagnostisch instrument: analyse (LO3) - Portfolio assessment
  • Het psychodiagnostisch instrument: evaluatie (LO6) - Portfolio assessment
  • Het psychodiagnostisch instrument: ontwerp (LO4) - Portfolio assessment
  • Het psychodiagnostisch instrument: uitvoering (LO5) - Portfolio assessment
  • Portfolio-assessmentgesprek - Portfolio assessment
  • Professioneel werken VI (LO1) - Portfolio assessment
  • Theorie van Beoordelen en PGO (LO2) - Portfolio assessment

Leeruitkomsten

Beoordelen van gedrag
Het zelfstandig opzetten van psychologisch onderzoek/assessment en op methodische wijze informatie verzamelen om daarmee tot een oordeel te komen over gedrag. Het inventariseren, analyseren en interpreteren van gegevens in relatie tot gedragsvraagstukken van individuen en groepen. Het daarbij kunnen toepassen van minimaal drie van de volgende methoden: observatie, psychologische gespreksvoering/interviews, psychologisch onderzoek en assessment met behulp van gestandaardiseerde en gevalideerde methoden en instrumenten, en dossieronderzoek. 
 
 
Praktijkgericht onderzoeken van gedrag
Het, op basis van een praktijkprobleem/vraagstuk, op systematische en methodologisch verantwoorde wijze kwalitatief en/of kwantitatief onderzoek verrichten: het uitvoeren van een probleemanalyse en op basis daarvan formuleren van een onderzoeksvraag, het maken van een onderzoeksopzet, het doen van literatuuronderzoek, het verzamelen en analyseren van gegevens en op basis daarvan trekken van een conclusie. Vervolgens aanbevelingen doen voor de praktijk. De functie van praktijkgericht onderzoek is de (eigen) beroepspraktijk te verbeteren, innoveren of anderszins te ondersteunen.  
 

Inhoud

De cursus Het psychodiagnostisch instrument voorlichten maakt onderdeel uit van het curriculum van Module 6 Het psychodiagnostisch instrument.

De student toont in deze module zowel de competentie 'beoordelen van gedrag' als de competentie 'praktijkgericht onderzoeken van gedrag' aan op eindniveau en maakt hiermee onderdeel uit van het afstudeerprogramma. De competentie 'beoordelen van gedrag' toont de student aan door een diagnostisch instrument of assessmentprocedure te maken en/of te verbeteren in de eigen relevante werkomgeving. De competentie 'praktijkgericht onderzoeken van gedrag' toont de student aan door ter ondersteuning van het maken van een diagnostisch instrument of assessmentprocedure een uitgebreid en verdiepend praktijkgericht onderzoek te doen. De student doorloopt daarmee zowel de diagnostische als de onderzoekscyclus in het geheel. Afhankelijk van het vraagstuk uit de beroepspraktijk die de student inbrengt komt er op een aantal stappen uit de cycli de nadruk te liggen.

De inhoud van de lesdagen is nog in ontwikkeling. De lesdagen worden hoogstwaarschijnlijk ingericht met het aanbieden van verschillende onderdelen. Een onderdeel gericht op het aanleren van vaardigheden die de student nog niet bekend zijn in de vorm van workshops. Een onderdeel gericht op het van elkaar leren in studieteams middels intervisie en supervisie. En een onderdeel met mogelijk nog inspiratiecolleges gericht op het aanbieden van nodige psychologische basiskennis op het gebied van beoordelen van gedrag en theorieën rondom het doen van praktijkgericht onderzoeken.

De student toont de leeruitkomsten van de competenties 'beoordelen van gedrag' en 'praktijkgericht onderzoeken van gedrag' op eindniveau aan door een portfolio aan te leveren die een aantal verplichte onderdelen bevat en door de student zelf aan te dragen bewijsstukken. De verplichte onderdelen worden voor aanvang van module 6 in semester 2 van het studiejaar 2022-2023 aangegeven op het beoordelingsformulier (deze is nog in ontwikkeling) en wordt op Blackboard geplaatst.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies