Vak: Psychologie van het individu - coachen op progressie credits: 30

Vakcode
TPDB22PSYIN
Naam
Psychologie van het individu - coachen op progressie
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
30
Taal
Nederlands
Coördinator
A.T. Sinnema
Werkvormen
  • Werkcollege
Toetsen
  • Portfolio-assessment - Portfolio assessment

Leeruitkomsten

Professioneel werken: reflectief vermogen en ethische afweging en verantwoording (LO1)
De student reflecteert op haar eigen handelen en laat hierin zien zich bewust te zijn van eigen normen en waarden en van de beroepsspecifieke ethische codes. Zij herkent verschillende belangen, motieven en ethische dilemma’s en handelt met respect voor ieders achtergrond, normen, waarden en kenmerken'.

Psychologie van het Individu: Gezondheidspsychologie, Psychopathologie, Psychobiologie (LO2)
De student onderbouwt de coaching met diverse relevante concepten, modellen en perspectieven uit de psychobiologie, de gezondheidspsychologie en de psychopathologie.

Coachings- of begeleidingstraject: analyse (LO3)
De student formuleert, in samenspraak met de coachee, logische en toetsbare hypotheses/doelen aansluitend bij de achtergrond van het ontwikkelvraagstuk van de coachee en legt deze vast in een coachcontract'.

Coachings- of begeleidingstraject: ontwerp (LO4)
De student ontwerpt, op methodische wijze, voor de coaching passende effectieve interventies, daarbij gebruikmakend van verschillende gespreksmethodieken, psychodiagnostiek, modellen en (digitale) hulpmiddelen.

Coachings- of begeleidingstraject: uitvoering (LO5)
De student voert het coachingstraject op systematische en transparante wijze uit aansluitend bij de wensen en ontwikkeling van de coachee en gaat hierbij te werk volgens het EMCC competentie framework.

Coachings- of begeleidingstraject: evaluatie (LO6)
De student evalueert tijdens en na het coachingstraject op resultaten en proces met de coachee en/of de opdrachtgever.

Inhoud

De cursus Psychologie van het individu - coachen op progressie maakt onderdeel uit van het curriculum van Module 4 – Psychologie van het individu - coachen op progressie.

In deze module staat de individuele mens weer centraal en deze module bouwt daarmee voornamelijk voort op de kennis en vaardigheden uit module 1. De module bestaat uit drie onderdelen (of beter gezegd werkvormen) die samen één geheel vormen. Het geleerde tijdens het/de ene onderdeel/werkvorm kan de student direct toepassen in het/de andere onderdeel/werkvorm. 

In het onderdeel Psychologie van het individu: (mentale) gezondheid staan de relevante theorieën, concepten en modellen uit de psychobiologie, de gezondheidspsychologie en de psychopathologie centraal. Deze kennis toetst de student en past de student toe in de eigen praktijk en vanuit de rol als coach of begeleider.

In het onderdeel Skills lab leert de student een aantal vaardigheden die nodig zijn om een coachings- of begeleidingstraject uit te kunnen voeren en binnen het eigen studieteam reflecteert de student samen met de teamgenoten en met de senior-coach op het coachingstraject en op de rol van de student als ethisch, reflectieve professional. 

De student verzamelt gedurende het semester bewijsstukken om de leeruitkomsten behorende bij deze cursus aan te tonen. Deze bewijsstukken levert de student aan in een portfolio. Verplichte onderdelen van dit portfolio zijn het ondertekenen van de Ethische code van de NOBCO, een ondertekend coachcontract, opnames van en reflectie op de gevoerde gesprekken met de eigen coachee en een ontworpen en afgenomen evaluatieformulier.



 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies