Vak: Individu in kaart credits: 15

Vakcode
TPDP21ADVIN
Naam
Individu in kaart
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
15
Taal
Nederlands
Coördinator
A.T. Sinnema
Werkvormen
  • Practicum / Training
Toetsen
  • Gespreksvoering: intakegesprek - Vaardigheidstoets
  • Portfolio - Portfolio assessment
  • Testopzet en hypotheses - Opdracht
  • Testscores verwerken en adviseren - Opdracht

Leeruitkomsten

De student brengt in een intakegesprek met een medestudent de context van het vraagstuk/casus van de cliënt in kaart, laat de basishouding van de coach zien en maakt gebruik van de basisgespreksvaardigheden. 
De student kiest en onderbouwt waarschijnlijke en toetsbare hypothesen bij enkelvoudige casussen.
De student geeft en onderbouwt een passend voorstel voor een testopzet op basis van een in casusvorm weergegeven eenvoudige beroepssituatie
De student beantwoordt als (loopbaan)begeleider op basis van in casusvorm weergegeven testresultaten de onderzoeksvraag van de cliënt of opdrachtgever door middel van het geven van een conclusie en een aanzet tot advies of interventie.

Inhoud

De cursus Individu in kaart maakt onderdeel uit van het curriculum van Module 1 – Basispsychologie van het individu.

In deze cursus leert de student hoe zij een intakegesprek af moet nemen en hoe zij samen met de cliënt/opdrachtgever tot een passende hulpvraag komt. Daarnaast leert de student hoe testen en vragenlijsten zijn opgebouwd, wanneer men deze inzet, op basis van welke overwegingen (hypothesen), hoe men tot een goed onderbouwde testopzet komt en hoe de student een gedegen advies kan geven op basis van de testresultaten. Hierbij leert de student hypothese-toetsend te denken.

Het programma bestaat uit drie reeksen bestaat die elk vijf onderwijsbijeenkomsten kennen. Deze reeksen zijn gebaseerd op de psychodiagnostische cyclus waarmee men gedrag van mensen op een gedegen manier kunt beoordelen. In de eerste reeks komen de basisgesprekstechnieken aan bod, alsmede de methodische stappen die de student bij het voeren van een intakegesprek volgt. Daarnaast leert de student ook regievaardigheden toepassen die de student helpen sturing te geven aan het gesprek wanneer dit nodig is.

In de tweede en derde reeks van elk vijf lessen wordt de psychodiagnostische cyclus behandeld en leert de student hypothese-toetsend te denken. Ook leert de student welke testen ze als toegepast psycholoog zoal in kan zetten om bijv. gedragskenmerken, cognitieve capaciteiten, interesses en kwaliteiten van mensen in kaart te brengen. Vervolgens leert de student t.a.v. een ontwikkelvraagstuk testen op hun geschiktheid te beoordelen en oefent de student met het (onderbouwd) samenstellen van een testopzet. Tevens leert de student testen te scoren en te interpreteren op basis waarvan de student een advies kan uitbrengen. 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies