Vak: Groep onder de loep credits: 15

Vakcode
TPDP22GL
Naam
Groep onder de loep
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
15
Taal
Nederlands
Coördinator
S.T.M. Wolters
Werkvormen
  • Practicum / Training
Toetsen
  • Portfolio - Portfolio assessment

Leeruitkomsten

De competentie die in deze module en in deze cursus centraal staat is 'praktijkgericht onderzoeken':

De student onderzoekt en analyseert binnen de eigen beroepscontext en onder begeleiding een sociaal psychologisch gedragsprobleem en brengt een advies uit voor een gedragsinterventie. In het advies past ze relevante psychologische theorieën toe. Het advies wordt teruggekoppeld aan de opdrachtgever.

Inhoud

De cursus Groep onder de loep maakt onderdeel uit van het curriculum van Module 2 – Basispsychologie van de groep en maatschappij.

Bij dit onderdeel leert de student hoe zij een vraagstuk in kaart brengt, hoe de student samen met de opdrachtgever tot een onderzoeksvraag komt, op welke manier de student vervolgens een onderzoek opzet en op basis daarvan tot een goed onderbouwd en creatief advies komt. De cursus is onderverdeeld in drie delen. In onderdeel 1 wordt het probleem verkend. In onderdeel 2 gaat de student systematisch aan de slag om praktijk en theorie aan elkaar te verbinden. Ook maakt de student kennis met de basis onderzoeksvaardigheden en past deze indien mogelijk toe op de eigen opdracht. In het derde deel gaat de student op zoek naar passende oplossingen. De student wordt hierin uitgedaagd out-of-the-box te denken. De interventie wordt op een passende manier aangeboden aan de opdrachtgever. Vragen kan de student stellen tijdens de onderwijsbijeenkomsten van de Groep onder de loep of bij het onderdeel ‘Professionele werken II'.

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies