Vak: Praktijkgerichtonderzoek credits: 5

Vakcode
TPVB17POZ
Naam
Praktijkgerichtonderzoek
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
D. Petri
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Opdracht
  • Supervisie
  • Werkcollege
Toetsen
  • Projectopdracht - Opdracht

Leeruitkomsten

Praktijkgericht onderzoek (leeruitkomst 7), Toepassen van de Psychologische body of knowledge (leeruitkomst 8), Interdisciplinair en (inter)nationaal samenwerken (leeruitkomst 10), Kritisch brongebruik (leeruitkomst 11), Ethisch sensitieve handelswijze (leeruitkomst 13), Helder redeneren (leeruitkomst 14)


Niveau per leeruitkomst:
Verdiepend


Cursusleeruitkomst:
1. De student kan onder begeleiding ten behoeve van een oriëntatie op een onderzoeksidee literatuur zoeken, deze literatuur kritisch beoordelen en daaruit een kader afleiden voor onderzoek;
2. De student kan na een verkennende literatuurstudie onder begeleiding een (zelfbedacht of aangedragen) onderzoeksidee uitwerken in een goed afgebakende en passende probleem- en doelstelling  voor kwantitatief onderzoek;
3. De student kan (rekening houdend met zijn sociaal maatschappelijke, wetenschappelijke en ethische verantwoordelijkheid) onder begeleiding een afgewogen, haalbaar en passend onderzoeksdesign opstellen en dit uitvoeren;
4. De student kan onder begeleiding de verzamelde kwantitatieve gegevens op correcte wijze analyseren, interpreteren, daaruit passende conclusies trekken en daarop kritisch reflecteren.
5. De student kan onder begeleiding een wetenschappelijk onderbouwd, realistisch en overtuigend plan van aanpak schrijven voor een onderzoek.
6. De student kan op basis van het uitgevoerde onderzoek onder begeleiding een consistent onderzoeksrapport met passende aanbevelingen schrijven. 
7. De student kan zowel inhoudelijk als sociaal-communicatief (digitaal) constructief bijdragen aan de samenwerking met zowel zijn collega onderzoekers, de coach en andere betrokkenen


 

Inhoud

Een toegepast psycholoog krijgt in de praktijk veel te maken met onderzoek. In de eerste plaats omdat je als toegepast psycholoog bestaand onderzoek moet kunnen begrijpen en beoordelen. Is het onderzoek op verantwoorde wijze opgezet en uitgevoerd, zodat je de conclusies kan gebruiken in je beroepspraktijk? In de tweede plaats omdat je als toegepast psycholoog zelf onderzoek doet, wanneer je bijvoorbeeld iets te weten wilt komen over de kwaliteit van de faalangsttraining die je ontwikkeld hebt. Je kunt als trainer dan een ‘experiment’ uitvoeren door één groep te trainen via een standaard werkvorm en de andere groep via een werkvorm uit de positieve psychologie en het effect hiervan op faalangst te meten.

In deze cursus formuleer je zelf een opdracht en ga je aan de hand hiervan het gehele onderzoekstraject van begin tot eind doorlopen aan de hand van de onderzoekscyclus: Je vertaalt de opdracht in een probleem- en doelstelling en zoekt relevante wetenschappelijke literatuur (1), maakt een onderzoeksopzet (2), verzamelt (3), analyseert en interpreteert gegevens (4), rapporteert en formuleert aanbevelingen of een advies (5). Je schrijf tenslotte een beknopt onderzoeksrapport waarin deze zaken terugkomen.

In deze cursus mag je zelf een onderwerp en een onderzoeksvraag formuleren. De vraag moet wel betrekking hebben op een psychologisch onderwerp of op de beroepspraktijk van Toegepast Psychologen.


 
 
 
 
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies