Vak: Leefwerelden van jongeren credits: 3

Vakcode
TPVB18LVJ
Naam
Leefwerelden van jongeren
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
3
Taal
Nederlands
Coördinator
A. Sikkema
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
Toetsen
  • Actieve Participatie - Actieve participatie
  • Projectopdracht - Opdracht

Leeruitkomsten

Toepassen van de Psychologische body of knowledge (leeruitkomst 8)

Niveau per leeruitkomst:
Verdiepend

Leeruitkomsten:
In de cursus Leefwerelden van jongeren gaat het om de volgende leeruitkomsten:
 
  1. De student formuleert een visie op jongeren en onderbouwt deze met informatie over de ontwikkelingsfase waarin jongeren zich bevinden en factoren die van invloed zijn op de leefwerelden van jongeren.
  2. De student legt uit wat de 3 functies van school zijn vanuit het perspectief van de leerling en de school (binnen de kaders van het Nederlands onderwijssysteem) en koppelt dit aan wat dat betekent voor de ontwikkeling van de jongeren.
  3. De student legt uit wat beschermende- en riscofactoren bij jongeren zijn die bepalend zijn voor het beïnvloeden van gedrag bij risicogedrag van jongeren op het gebied van Verslaving en koppelt dit aan wat dat betekent voor de ontwikkeling van de jongeren.  
  4. De student leg uit wat beschermende- en riscofactoren bij jongeren zijn die bepalend zijn voor het beïnvloeden van gedrag bij risicogedrag van jongeren op het gebied van seksualiteit en koppelt dit aan wat dat betekent voor de ontwikkeling van de jongeren.
  5. De student legt uit waar jongeren het geld aan uitgeven, welke geldpatronen er bestaan, hoe het puberbrein hier invloed op heeft en hoe jongeren schulden kunnen opbouwen.
  6. De student legt uit wat de feiten en vooroordelen zijn met betrekking tot mediagebruik van en media-aandacht voor jongeren en koppelt dit aan wat dat betekent voor de ontwikkeling van de jongeren (hoorcollege).
  7. De student legt uit wat risico- en beschermingsfactoren zijn bij jongeren met delinquent gedrag. De student kan op basis hiervan een primaire preventie adviseren met als doel dat jongeren tot normbesef komen en niet over de grens gaan.

Inhoud

In Nederland wonen momenteel ruim 1,2 miljoen jongeren tussen de twaalf en achttien jaar (CBS, jan. 2019). In deze periode zullen de jongeren keuzes maken die bepalend zijn voor de identiteitsontwikkeling van de jongere. Hoe jongeren zich ontwikkelen is deels genetisch bepaald, maar wordt ook bepaald door de omgevingsinvloeden. Hierbij zijn de biologische factoren constant en de omgevingsfactoren variabel. Wanneer er bijvoorbeeld kleine verschillen zijn tussen twee jongeren in biologische aanleg, maar wel grote verschillen voor wat betreft de omgevingsinvloeden dan kan het uiterlijk en het gedrag van de jongeren zeer verschillend zijn. 
 
Thema's waar de student zich in zal verdiepen zijn o.a.: 'onderwijs en de prestatiemaatschappij', 'jongeren en geld', 'jongeren en media', 'jongeren en verslaving' en 'jongeren en delinquent gedrag'. Wat is de invloed van deze factoren op de identiteitsontwikkeling?

Bovendien wordt door de gastcolleges duidelijk hoe toegepast psychologen werken met jongeren binnen de verschillende leefwerelden. De inzet van alumni toegepaste psychologie wordt hierbij gezien als een middel om de kennis uit deze cursus een plaats te geven.

Bijzonderheden:
Wenselijk: Ontwikkelingspsychologie uit jaar 1 behaald.
Actieve participatie: ivm behalen van de leeruitkomsten zijn een aantal (werkcollege) opdrachten verplicht om een voldoende op te behalen.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies