Vak: Werk en Gezondheid credits: 5

Vakcode
TPVB18WERKGEZ
Naam
Werk en Gezondheid
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
K. Luijters-van der Aa
Werkvormen
  • Gastcollege
  • Hoorcollege
  • Individueel
  • Opdracht
  • Werkcollege
Toetsen
  • Portfolio - Portfolio assessment

Leeruitkomsten

Toepassen van de Psychologische body of knowledge (leeruitkomst 8)

Niveau per leeruitkomst:
Verdiepend

Cursusleeruitkomsten:
A. De student reflecteert over de eigen arbeid en gezondheid en stelt een passende interventie op om deze te verbeteren of te bestendigen.

B. De student presenteert als groep boeiend en deskundig over theoretische modellen over werkstress en past deze toe op passende praktijkvoorbeelden.

C. De student beredeneert voor een actueel maatschappelijk vraagstuk welke assessment methoden bestaande risicofactoren voor veiligheid en gezondheid op medewerker en organisatieniveau kunnen inventariseren.

D. De student presenteert als groep boeiend en deskundig over werk- en organisatiegerichte interventies en verdedigt, geholpen door de visie verkregen van een praktijkprofessional, een eigen opinie over het belang van een bepaald type interventies.

E. De student presenteert als groep boeiend en deskundig over een verdiepend thema van de arbeid & gezondheid past deze toe op passende praktijkvoorbeelden.

F. De student stelt verdiepende vragen over modellen, vragenlijsten, onderzoek en interventies en kan deze ‘body of knowledge’ vergelijken en op waarde schatten in gesprek met andere studenten, docent en praktijkprofessionals.

Inhoud

De cursus Werk en Gezondheid is gebaseerd op de psychologische discipline Arbeid en gezondheid (A&G). Deze discipline houdt zich bezig met het bestuderen en bevorderen van welzijn en gezondheid op het werk vanuit de gedachte van een optimale afstemming tussen persoon en organisatie. Het gaat hierbij om zowel het verbeteren van het individueel welbevinden als om het verbeteren van de kwaliteit van de arbeid. De Arbeids- en Gezondheidspsychologie bestrijkt het hele terrein van interventies, van signalering, via gezondheidsbevordering, primaire en secundaire preventie naar behandeling (Schaufeli en Bakker, 2020). Door snelle maatschappelijke veranderingen en veranderingen in (het denken over) arbeid wordt een psychologische benadering van de betekenis, inhoud en rol van werk voor mensen steeds belangrijker. De toegepast psycholoog kan hierin een nuttige functie vervullen. 

De cursus is als volgt opgebouwd: Na een inleidend inhoudelijk college over het vakgebied maakt de student kennis met een interventie gericht op zijn eigen duurzame inzetbaarheid. Vervolgens maakt de student zich de basiskennis eigen door te presenteren over theoretische modellen, een assessment vraagstuk binnen A&G uit te werken; met een praktijkprofessional in gesprek te gaan over A&G interventies. Gastcolleges van A&G professionals bieden een aanvullend inkijkje in A&G onderzoek en UWV. Ook is er gelegenheid voor de student om zich te verdiepen in thema's naar keuze en daarover in gesprek te gaan. De opdrachten worden veelal tijdens de werkcolleges uitgevoerd en getoetst. Kortom: de cursus Werk en Gezondheid biedt studenten uitgebreid de kans om zich binnen het domein van de Arbeid en gezondheidspsychologie zowel te verdiepen en te verbreden.
 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies