Vak: Actuele maatschappelijke vraagstukken credits: 5

Vakcode
TPVB19AMV
Naam
Actuele maatschappelijke vraagstukken
Studiejaar
2022-2023
ECTS credits
5
Taal
Nederlands
Coördinator
S.J. Scholtz
Werkvormen
  • Hoorcollege
  • Opdracht
Toetsen
  • Opdracht - Opdracht

Leeruitkomsten

Toepassen van de psychologische body of knowlegde (leeruitkomst 8), 'Helder redeneren (leeruitkomst 14)

Niveau per leeruitkomst:
verdiepend

Cursusleeruitkomsten:
  1. De student beschrijft na afloop van de cursus welke sociologische concepten en factoren bijdragen aan het creëren van sociale cohesie, sociaal kapitaal en inclusie.
  2. De student analyseert na afloop van de cursus uiteenlopende complexe maatschappelijke vraagstukken door diepere en latent aanwezige oorzaken bloot te leggen.
  3. De student beschrijft hoe hij vanuit de toegepaste psychologie interventies kan plegen t.b.v. het waarborgen van rust, inclusie en veerkracht in de samenleving.
  4. De student beschrijft hoe hij vanuit de toegepaste psychologie interventies kan plegen t.b.v. het terugdringen van fenomenen die maatschappelijke onrust veroorzaken.
  5. De student beschrijft in geschrift helder analyses en (voorgestelde) interventies.



 


 

Inhoud

De cursus Actuele Maatschappelijke Vraagstukken gaat in brede zin over de vraag hoe men relaties tussen mensen en groeperingen in de samenleving kan verduurzamen. Vanuit een meer sociologische invalshoek zal nagegaan worden wat er in de basis nodig is om een samenleving zo goed mogelijk te laten functioneren (primaire preventie). Vervolgens zal er gekeken worden met welke hedendaagse uitdagingen onze samenleving geconfronteerd wordt en hoe deze te verklaren zijn. Daarbij valt in concreto te denken aan onderwerpen als ‘radicalisering’ en ‘(cyber)crime'. Er zullen echter ook maatschappelijke items aan de orde komen die niet aan het thema veiligheid gerelateerd zijn. Wanneer er een duidelijker beeld is ontstaan van de actuele maatschappelijke knelpunten en hun achtergronden, zal besproken worden welke (progressiegerichte) interventiemethodieken de toegepaste psychologie biedt om een bijdrage te leveren aan de oplossing ervan (secundaire preventie).



 

Opgenomen in opleiding(en)

School(s)

  • Academie voor Sociale Studies